AKTUELNO

U Domu Narodne skupštine danas je održana „Simulacija sednice Narodne skupštine“, u kojoj su učestvovali studenti Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu, a koju tradicionalno organizuje Grupa za edukaciju i prezentaciju skupštinske baštine. Reč je o interaktivnom nastavnom sredstvu i jednom od najsloženijih edukativnih programa, koji je namenjen isključivo srednjoškolcima i studentima.

Foto: Narodna skupština, kabinet predsednika

Studenti su tokom simulacije sednice imali priliku da se nađu u ulozi zakonodavca i razmotre jedan predlog zakona kroz kompletnu skupštinsku proceduru.

Sednicu je otvorio predsednik Narodne skupštine dr Vladimir Orlić, koji je poručio da, kroz upoznavanje sa radom parlamenta, raspravu i zakonodavni postupak, studenti imaju priliku za direktan susret sa predstavničkom demokratijom. „Tokom današnje simulacije osetićete snagu argumenata, šta znači zastupati vrednosti i boriti se za ideje u skupštinskoj raspravi. Saznaćete kako da svoje stavove predstavite na pravi način i kakav je osećaj da za njih obezbedite većinu i pretočite ih u pravila“, poručio je predsednik Skupštine.

Foto: Narodna skupština, kabinet predsednika

Istakao je da je Parlament dom svakog građanina, mesto od izuzetne važnosti, a da se današnjom simulacijom sednice nastavlja praksa „otvorenih vrata“. „Vrata Narodne skupštine Republike Srbije su vam uvek otvorena i nadam se da ćete baš vi jednog dana na ovom mestu ne samo oblikovati sadašnjost, već i postati pisci istorije srpskog naroda“, poručio je dr Orlić, te još jednom poželeo dobrodošlicu studentima, sreću u radu i uspeh u plenumskoj raspravi.

Autor: