AKTUELNO

Kurti pokušava da jednostranim potezima da protera Srbe sa svojih ognjišta, a Nemačka i Velika Britanija ga u tome podržavaju, saopštio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji se nalazi se u dvodnevnoj poseti Francuskoj, gde će učestvovati na mirovnom forumu.

Nakon sastanka sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i visokim predstavnikom EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozepom Boreljom, Vučić je poručio da su Kosovo i Metohija bili glavna tema.

Kako kaže, razgovarali su o tome da vide da li postoji neki način da se dođe do kompromisnog rešenja.

To je nešto što ne može da vas ostavi ravnodušnim, i ne da vam priliku da se bavite drugim dobrim stvarima - rekao je Vučić.

Kako kaže, razmena sa Francuskom je sve veća, što je, kako kaže, dobra vest.

Loša vest je što Kurti pokušava da jednostranim potezima da protera Srbe sa svojih ognjišta - rekao je predsednik.

Vučić je rekao da oni misle da mogu da izazivaju skandale jednostranim potezima, dodaje da više nema tajni, da im Nemci pružaju poruku za sve protivpravne akte, a van EU, dodaje, to je Velika Britanija.

Foto: TV Pink Printscreen

Predsednik je čestitao svima današnji, kako kaže, važan praznik.

Komentarišući hapšenje grupe koja se pominje u svedočenjima, Vučić je rekao da je to kombinovano sa onim što je jedno i nedvosmisleno dobijeno preko skaj aplikacija.

Ti ljudi su povezani sa poslovima sa narkoticima. Reč je takođe i o ubicama, koji su i moje i imena moje dece stavljali na spisak. Moja bezbednost nije ugrožena, ugrožena je bezbednost našeg naroda na KiM - rekao je Vučić.

Vučić je rekao da su Borelji i Lajčak podelili sa njim detalje razgovora sa Kurtijem, i dodaje, nisu bili optimistični.

Teško je pronaći racionalan predlog u trenutku kada znate ko je kriv i znate da ima zaštitu moćnih zemalja koji mu kažu da samo tera po svome. On može da radi šta hoće, da tera po svome, uvek će imati podršku Nemačke i Velike Britanije - rekao je Vučić.

Vučić je rekao da Srbija neće da se odrekne ničeg svog. Dodaje da nećemo da se odreknemo ni međunarodnog javnog prava.

Foto: TV Pink Printscreen

To ne znači da želimo da ratujemo - dodao je predsednik Srbije. Kako kaže, lako je trgovati tuđim teritorijama i ponašati se kao da ne postoje povelje UN i Rezolucija 12 44.

Kako kaže, pojedini u Evropi čekaju da Srbija napravi grešku, kako bi svu krivicu svalili na nas.

A ćutaće doveka. Kurti može da radi šta mu je volja, i neće dobiti nikakvo upozorenje. A ako Srbi odgovore na nasilje Prištine, sve će da svale na Srbiju - rekao je Vučić.

Vučić je rekao da su i nas u Srbiji ubedili preko svojih medija, tajkunskih, da smo mi teški zločinci.

Dodaje da je posle sastanka sa Makronom bio veoma zadovoljan, odgovarajući na pitanje povodom komentara hrvatskih medija koji su pisali o tome kako je bio nervozan nakon tog sastanka.

Oni ne mogu ni jedan naslov da prodaju ako nema Vučića u naslovu - rekao je Vučić.

Foto: TV Pink Printscreen

Vučić je rekao da neki misle da su jači od države, i dodaje da niko nije jači od nje. Kako kaže, ako se država svede na jednog čoveka, onda to nije više država.

Država je ozbiljan sistem - ističe predsednik.

Komentarišući to što je Vjosa Osmani najavila izbore, rekao je da oni time samo hoće da poruče da žele da proteraju Srbe sa severa KiM.

Oni ne žele Srbe da imaju uopšte u svom sistemu. To pokazuje kolika je njihova želja da izazovu incidente i haos. Jasno je da se spremaju za to - istakao je Vučić.

Autor: