AKTUELNO

Današnji dan je za Srbiju više dan pobede, nego primirja, rekao je za PINK ministari spoljnih poslova i prvi potpredsednik Vlade Ivica Dačić.

Dačić je rekao da je Pariski mirovni forum sazvan upravo povodom današnjeg praznika.

Ovaj dan se inače smatra danom primirja, ali svakako za nas je više dan pobede, nego primirja. Mi smo do tada već oslobodili Srbiju i moram da kažem da se veoma retko u zapadnim krugovima, kada je reč o Prvom svetskom ratu, spominje taj deo završetka rata. Mnogo češće se prepričava deo o njegovom početku – rekao je Dačić.

Kako kaže, vrlo rado spominju to da su Srbi krivi za početak rata, zbog Gavrila Principa i atentata, ali se zaboravlja, dodaje Dačić, da su Srbi i odlučili završetak rata tako što su probili Solunski front.

Foto: TV Pink Printscreen

Naši su ljudi trčećim korakom, da nisu mogli Francuzi da ih stignu, stigli za manje od dva meseca od Soluna do Beograda – rekao je Dačić.

Dačić je objasnio da je Natalijina Ramonda, simbol današnjeg praznika, specifičan cvet, kao i da ima odliku Feniksa.

Odlika cveta je da može da se sasuši koliko god, i da, kada ga zalijete on ponovo oživi – rekao je Dačić, dodajući da je to bio simbol srpske države i srpskog naroda.

Foto: TV Pink Printscreen

Dačić je rekao da je tada bila Kraljevina Srbija, a da smo mi na zahtev Hrvata, Slovenaca i ostalih, poslali našu vojsku da pomognu da se spreči zauzimanje njihovh gradova od strane Italije.

Ipak, ono što sam siguran, jeste da ni jedan Srbin na Solunskom frontu nije ginuo za Jugoslaviju, već za Srbiju – rekao je Dačić.

Kako kaže, treba da budemo ponosni na sve pobede u Prvom svetskom ratu, ali i da, kako dodaje, izvučemo pouke zbog budućnosti.

Kada je francusko-nemački plan za Srbiju u pitanju, Dačić je istakao da su njegove osnove neprihvatljive, jer plan prvo polazi od toga da je Kosovo nezavisno.

Dačić je rekao da Srbija ne može da podrži političko rešenje o tome kako Kosovo kao nezavisna država treba da izgleda ako za nju to pitanje nezavisnosti nije rešeno.

Foto: TV Pink Printscreen

Naše odluke o uvođenju sankcija Rusiji i direktno i indirektno imaju uticaja na našu poziciju oko Kosova, ako to uradimo malo ćemo da naljutimo tradicionalne prijatelje -rekao je Dačić.

On je dodao da Srbija treba da ima pruženu ruku ka svim stranama sveta i da treba da bude usmerena na svoje nacionalne interese.

Srbija mnogo rizikuje uvođenjem sankcija Rusiji, ona nema garant da time neće ugroziti svoje nacionalne interese. Mi nemamo garant nekog sa Zapada da će ti interesi biti zaštićeni - rekao je šef diplomatije.

Autor: