AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u dvodnevnu posetu Parizu, gde će sutra učestvovati na petom Pariskom forumu o miru.

Predsednik Francuske Emanuel Makron dočekao je Vučića ispred Jelisejske palate, uz prisustvo garde Republike Francuske, a potom je usledio tet-a-tet sastanak.

Ovaj susret dolazi u momentu kada je Beogradu predstavljen nemačko-francuski plan za rešavanje spora između Beograda i Prištine, a za sutra je planiran radni ručak sa predstavnikom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom i specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Inače, Pposlednji put Vučić i Makron koji su do sada imali 15 susreta, razgovarali su pocetkom oktobra u Pragu, u okviru samita o inicijativi za uspostavljanje Evropske politicke zajednice, kada je održan trilateralni sastanak, kojem je pristvovao i nemački kancelar Olaf Šolc.

Pariski forum o miru, pod motom "Savladavanje višeslojnih kriza" sutra će otvoriti predsednik Francuske Emanuel Makron i on će okupiti državnike i eksperte iz celog sveta.

Pariski mirovni forum ima za cilj podsticanje međunarodne saradnje u savladavanju globalnih izazova i očuvanju mira.

Dolazak u Pariz najavio je i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, koji je na svom fejsbuk profilu naveo je da je moguće da će se na Mirovnom forumu sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

#Aleksandar Vučić