AKTUELNO

Svi događaji na KiM su očekivani, Kurti ne bi radio to što radi da nema leđa određenih međunarodnih faktora, rekao je za PINK Nebojša Čović bivši potpredsednik Vlade Srbije.

Na severu KiM, posle političkih predstavnika, policajaca, sudija i tužilaca, ostavke su podneli i viši službenici opštinskih izbornih komisija, tako da je plan Aljbina Kurtija da raspiše vanredne izbore u opštinama Leposavić, Zvečan, Severna Mitrovica i Zubin potok propao.

Čović je istakao da Kurti ne bi radio to što radi da nema leđa određenih međunarodnih faktora.

Kada bi se uradio njegov psihološki profil, on je povoljna ličnost za takve varijante. Znamo da je ekstremista, on je Crvena brigada, drži kurs koji je očigledno projekat. Ovo je primer njihove ideologije koja se primenjuje već godinama unazad - rekao je Čović.

Kako kaže, već nekoliko puta nešto dogovorimo, nešto potpišemo, a onda iz takvih dogovora sa druge strane ne dobijemo ništa, ne sprovode ništa.

Foto: TV Pink Printscreen

Imamo Briselski sporazum koji nije sproveden evo već 10 godina, zatim imamo Francusko-Nemački, za koji se kaže da će biti deo Briselskog, a u osnovi, on će biti matrica da se u okviru njega ponovo pregovara o nečemu što je već bilo ispregovarano - rekao je Čović.

Kako kaže, to što je već ispregovarano jeste Zajednica srpskih opština iz Briselskog sporazuma.

Nemamo mi šta više da pregovaramo. To je zatvorena priča, treba da sprovedu ono što je dogovoreno po Briselskom sporazumu - rekao je Čović.

Čović je rekao da će se nastaviti jak pritisak i na predsednika Srbije, dodajući da će probati da ga ubede da popusti.

Foto: TV Pink Printscreen

Ovde više nema šta da se popušta, ili će sprovesti ZSO po izvornim principima - rekao je Čović.

Kako kaže, naši naredni potezi treba da budu brzo formiranje srpskih institucija na KiM, kao pretkorak da se da prostor da se formira SZO. Dodaje da očekuje da pripadnici srpske etničke zajednice koji se iz raznih okolnosti, nalaze u kosovskim bezbednosnim snagama, što pre napuste te snage.

Oni idu i vrbuju Srbe za učešće u tim jedinicama - rekao je Čović.

Autor: