AKTUELNO

Domaćini Samita na indonežanskom ostrvu Bali 15. i 16. novembra bili su vrlo zainteresovani da predsednici Rusije Vladimir Putin Putin i Ukrajine Vladimir Zelenski dođu na skup, jer bi to automatski podiglo interesovanje svetske javnosti.

No, predsednik Indonezije Džoko Vidodo mogao je samo da objavi da će Putin učestvovati na samitu 20 najrazvijenijih i zemalja u razvoju (G-20) virtuelno, preko video-veze, ali samo "ako situacija dozvoli". Istovremeno, portparol Vladimira Zelenskog kazao je da i predsednik Ukrajine može da učestvuje na samitu onlajn. Za sada je sigurno da će samitu prisustvovati 17 predsednika država, ali ko neće doći domaćini ne preciziraju.

Amerikanci i Britanci su bili za to da se na samit ne poziva Rusija i na taj način ignoriše Putin. Ali, očigledno, Putina je nemoguće izolovati, jer sa Rusijom sarađuju zemlje BRIKS-a, a njihovi lideri ne čekaju komandu iz Vašingtona s kim mogu, a s kim ne mogu da se sretnu. Upravo zato nije realno da neko od zapadnih zemalja predloži, a zatim i da se usvoji, neka rezolucija protiv Rusije. Za to sigurno ne bi glasala Kina, ni države Južne Amerike koje dobro sarađuju sa Rusijom, kao ni afričke zemlje.

Sasvim je moguće da Amerikanci i njihovi najbliži saveznici ignorišu Putinovo video-obraćaanje. No, ovakvi samiti su pričaonica na kojoj se ne donose važne odluke. Za razliku od Putina, koji je nedavno išao na međunarodne skupove održane u Samarkandu u Uzbekistanu, predsednik Ukrajine Zelenski, zbog stanja u zemlji od kada je počeo rat, nije bio nijednom u inostranstvu.

Autor: