AKTUELNO

Ministar Siniša Mali objasnio je u Skupštini Srbije kako je država pomogla poljoprivrednicima.

Ministar Mali odgovorio je opoziciji koja je bez argumenata pozivala na deljenje državnih para.

Novac nije beskonačan to treba da znate. Kada god govore kako neka kategorija trebalo da dobije, nikada ne kažu a odakle? Da li biste smanjli penzije, plate, socijalna davanja? Da li biste ukinuli pomoć za prvorođeni decu? Drugorođenu, trećerođenu... Recite šta biste uradili?

Danas je budžet za poljoprivredu 78,1 milijardu, ovim rebalanskom budžeta, a u njihovo vreme je bio 25. I kako su oni to bolje brinuli od nas za poljoprivrednike sa toliko manje para.

Poljoprivreda se našla u malo čudnoj situaciji. Cene poljprivrednih proizvoda išle su gore, s druge strane došlo je do porasti cena troškova, ali ne u tolikoj meri. Mi smo kao odgovorna država tada povećali subvencije duplo, sa 4 na 8.000, dali premije za mleko. Shvatili smo da cene goriva idu u nebu, i rekli smo da to nećemo dozvoliti.

Izdvojili smo 5 milijardi za proizvođače suncokreta, 1,7 subvencije za gorivo. Ukinuli smo carinu na uvoz đubriva, jer raste cena na svetskom tržištu. Mi smo se odrekli poreza da bismo olakšali poljoprivrednicima. Proizvođačima mleka smo dali besplatno kukuruz. 300 evra po hektaru proizvođačima šećerne repe. Uz sve to nije zaustavljen ni jedan projekat. Ne menjajući ni cenu struje ni gasa, tako da je najpovoljnije u Evropi.

A ni u jednom trenutku nismo ugroizili makroekonomsku politiku, već smo povećali BDP. E to je odgovorna ekonomska politika - objasnio je Siniša Mali.

Autor: