AKTUELNO

Direktor kancelarije za KiM Petar Petković istakao je za TV Pink da su Srbi juče svetu poslali važnu poruku, a to da žele da se srpska trobojka viori na prostoru naše zemlje. On dodaje da je pored veličanstvenog skupa, na Severu Kosova i Metohije vladalo jedinstvo, kakvo je našoj zemlji sada neophodno.

- Časni Srbi i policajci su napustili policiju, carinu, lokalnu samoupravu, gradonačelnici su podneli ostavke, odbornici, a sve to je poruka da Srbi više ne mogu da trpe teror Aljbina Kurtija. I kako je policajac rekao "Dosta je bilo". U te dve reči, oseća se moć i glavna poruka. Videli ste da je glavna poruka bila ta, da je napuštanje prištinskih institucija iznuđen potez, i da on predstavlja demokratski čin, gde su Srbi pokazali da ne mogu da trpe bezakonje - priča Petković.

Foto: TV Pink Printscreen

Petković objašnjava da je ZSO je važna, jer ona jedino pruža mogućnost, i ona je, dodaje on, mehanizam za zaštitu kolektivnih prava Srba na KiM, što za 10 godina nije omogućeno našem narodu.

- Videli smo da je na kuću Zorana Trajkovića bačena bomba, pisan je grafit, stavljali su bilbord, gađali ga flašama... Njegova supruga je trudna unutra... Ta vrsta zastrašivanja, pa ljudi imamo preko 250 napada u poslednjih godinu dana. Ta antisrpska retorika ima pogodno tlo u albanskim ekstremistima. Skrnave na hramove, grobove, ispisuju grafite, napadaju decu, stare... Da ne govorimo o svakodnevnom institucionom nasilju - dodao je Petković.

Juče su svi dobili demokratski odgovor naroda u Prištini, ponovio je Petković.

- Juče se video ogroman broj ljudi, srpske zastave. Ja sam svima rekao, i Kurtiju i ostalima, da ih slike demantuju. Neće srbi njihove tablice, neće da im neko brani slobodu kretanja, oni hoće da žive, da se brani Briselski sporazum! - kaže Petrković.

Činjenica da je srpski narod 10 godina bio u prištinskim institucijama dokazuje da smo ispunili sve što je podrazumevao Briselski sporazum, rekao je on.

Foto: TV Pink Printscreen

- Zamislite tu vrstu bahatosti, da u jeku Samita Berlinskog provesa, Kurti izlazi i kaće da ga ZSO ne interesuje, da takav dokument u Prištini ne postoji - rekao je Petković, pa dosao:

- Imamo dokument, sa memorandumom i pečatom. On postoji i u Prištini - ističe Petković.

Govoreći o opoziciji, i njihovim napadima, Petković kaže da treba da ih bude sramota, jer su se koristili retorikom Aljbina Kuurtija, koji vodi politiku propagandnog rata.

- Kako možete da idete protiv svog naroda? Pa kada smo se izborili za lične karte, oni bi rekli da je ti parče plastike. Ovde je reč o dostojanstvu, potrebama da se sačuvaju naše institucije. Da je taj komad metala proteran, onda bi krenuli na institucije - rekao je Petković o navodima opozicije da su tablice na KiM samo "parče metala".

Autor: