AKTUELNO

Ministar građevinarstva saobraćaja i infrakstrukture Goran Vesić istakao je za Novo vikend jutro u goszima kod voditeljke Jovane Jeremić da je sve što se trenutno dešava na KiM demokratski odgovor Srba na kršenje i nepoštovanje Briselskog sporazuma.

Kako dodaje, Albanci se trude da sprovedu plan da izbace Srbe sa te teritorije, u čemu je Aljbin Kurti najglasniji. Kako kaže, jedino što su Srbi u ovoj situaciji mogli d aurade jeste napuštanje pozicija.

- Srbi sa KiM, kao i Vlada Srbije želi da zaštiti Međunarodno javno pravo i da se sprovedu sporazumi koji su potpisani. Vidite situaciju gde pitanje Kosova postaje ulog za igru među velikim silama. Putin ono što čini sa Ukrajinom, spočitava onim zemljama koje su priznale nezavisnost KiM, i zato smo mi još ugroženiji. Oni pokušavaju da nas nateraju da priznamo, kako bi odgovorili Putinu - rekao je Vesić.

Foto: TV Pink Printscreen

Vesić navodi da samopriglašenje nezavisnosti KiM jeste prvo kršenje Međunarodnog javnog prava.

- Na nama je da očuvamo mir i stabilnost. Dok je Aleksandar Vučić predsednik Srbije mogu da budu sigurni da će Srbija sačuvati mir, neće ući u rat, i braniće svoja prava, gde god se Srbi na svetu nalazili - objasnio je Vesić, pa dodao:

- Budite sigurni da ono za šta se zalažemo jeste odbrana Briselskog sporazuma - navodi Vesić.

Kako je dodao, privremrne institucije u Prištini su svojim potpisom na Briselski sporazum dale garant da će sve uslove ispuniti, a Kurti sada iste te dogovore ne želi d aimplementira.

- U tom smislu, mi zaista nećemo provocirati, izazivati sukobe. Srbi daju miran otpor, na koji imamo pravo. Pokušaćemo da Međunarodnoj zajednici predstavimo i predočimo da je ZSO neophodna. To je pravo rešenje, i jedino moguće. To je potpisano, i drugo rešenje ne postoji - kaže Vesić.

Foto: TV Pink Printscreen

Kada god razgovarate sa drugom stranom, vi očekujete dogovor. Kurti nema šta da ponudi građanima, dok Vučić ima, obezbedio je sve što im je neophodno, sećate se vakcina, kada je Kurti odbio da primi vakcine, podseća Vesić, navodeći da je njegova jedina politička karta rat.

- Imamo posla sa očajnikom - dodao je Vesić.

Autor: