AKTUELNO

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da francusko-nemački plan "polazi od stava da je nezavisnost Kosova već gotova stvar", ali da Srbija to ne može da prihvati.

"Mi hoćemo da razgovaramo i sve vreme pokazujemo da smo konstruktivni, imamo predloge za kompromis, ali te dogovore ne možemo da pravimo od krova", rekao je Dačić za Večernje novosti.

On je podsetio da je zaključak sa sednice Saveta za nacionalnu bezbednost da je taj predlog neprihvatljiv i da su svi glasali "za".

"Ne pruža nam šansu da razgovaramo, jer je osnova iz kojih polazi da je Kosovo nezavisna država za nas neprihvatljiva. A to, da li ćete da priznate ili nećete u formalnom smislu, ali ćete se složiti da Kosovo bude članica UN, za nas je mnogo teško", rekao je Dačić.

Na pitanje o sankcijama Rusiji, on je naveo da se mora gledati šta je u najboljem interesu Srbije.

"Nikada nisam rekao - živela Rusija. Što se mi ne bismo pridržavali i za drugu ruku ako je pružena? Ali, ne može da bude prva tačka uvedite sankcije Rusiji, a druga primite Kosovo u UN i Savet Evrope. Ko bi to prihvatio", upitao je Dačić.

On je naveo i da za Beograd u ovom trenutku nema predloga oko kojih bi moglo da se razmišlja i kaže da treba preispitati stav u vezi sa sankcijama.

"Nemaju političku ponudu, misle da će rešiti finansijama, a ni tu nisu izdašni, a ni povodom članstva u Evropskoj uniji", rekao je Dačić.

Autor: