AKTUELNO

U prvih 10 meseci ove godine prihodi u državnoj kasi su bili veći za 180 milijardi dinara nego što je planirano, a takav rezultat nije posledica inflacije, kao što neki tvrde, već povećanih prihoda od akciza, poreza na dobit, PDV, poreza na dohodak građana, izjavio je juče ministar finansija Siniša Mali.

Govoreći o rebalansu budžeta koji je usvojila Vlada Srbije, a o kojem će danas raspravljati i skupštinski Odbor za finansije, Mali je rekao da će njime biti ispunjena dva važna obećanja, jedno mladima a drugo penzionerima.

- Rebalansom će biti obezbeđena sredstva za isplatu po 5.000 dinara mladima, od 16 do 29 godina, za šta je neophodno šest milijardi dinara. Takođe će biti obezbeđena i sredstva za povišicu penzija, a prvu od devet procenata će najstariji dobiti u decembru, kada im sleduje isplata novembarskih čekova - rekao je Mali gostujući na TV Pink.

Podsetio je da od 1. januara najstarijima sleduje još jedno povećanje od 12,1 odsto. Naveo je i da će kroz rebalans ovogodišnjeg budžeta biti obezbeđeno i 5,4 milijardi dinara za nastavak radova na izgradnji beogradskog metroa.

Mali je istakao da se država bori da se obezbedi dovoljno energenata za zimu i dodao da u dva skladišta u Mađarskoj imamo 380 miliona kubnih metara gasa, a u rezervama u Banatskom Dvoru 280 miliona metara kubnih.

- To nam je dovoljno za dva meseca, čak i ako se zaustavi svaki dotok gasa ka Srbiji - istakao je ministar Mali, dodajući da se nada kako do takvog scenarija, ipak, neće doći.

ISPLATA pomoći mladima od 16 do 29 godina, u iznosu od po 5.000 dinara, počeće 16. decembra, potvrdio je ministar Mali:

- Prva isplata kreće dan po završetku prijave, a ona će trajati od 1. do 15. decembra. U naredna dva-tri dana isplatićemo pomoć svima koji se prijave, a ispunjavaju uslove.

Ministar finansija je ponovio da za ovu pomoć svi mladi treba da se prijave, bez obzira da li su to činili prilikom prethodnih isplata, i to preko Uprave za trezor.

DEFICIT

U predlogu rebalansa ističe se da je na nivou države planiran fiskalni deficit od 3,8 odsto bruto domaćeg proizvoda, te da ovaj rezultat neće narušiti uspostavljenu putanju smanjenja učešća javnog duga u BDP, koja je prisutna od 2016. godine. Procenjuje se da će nivo javnog duga na kraju ove godine iznositi 55,5 odsto BDP.

Autor: