AKTUELNO

Godinu dana traje neslaganje Srba na severu i Beograda sa jedne i instiucija u Prištini sa druge strane, oko preregistracije vozila sa srpskih na lokalne RKS tablice. Na najave Prištine da će u novembru krenuti sa kažnjavanjem vozača iz Srpske liste su najavili oštru reakciju Srba.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić kaže da su se od onog trenutka kada su rekli da će izricanje prve novčane kazne izazvati oštar odgovor i otpor srpskog naroda stvari zakomplikovale.

Simić kaže da veruje da će doneti jedinstvenu odluku o daljim koracima. Poručuje i da Srbi ne žele, neće i ne mogu da budu dekor u prištinskim institucijama.

"Aljbin Kurti je nastavio sa autoritarnim, dikatatorskim potezima koji urušavaju Briselski sporazum smenjivanjem komandira regionalne direkcije Sever Nenada Đurića", dodaje Simić.

Ističe da je to protivno svim potpisanim sporazumima koji kažu da se komandir regiona Sever bira od strane četiri gradonačelnika opština na severu Kosova i Metohije.

Pripadnici policije na severu srpske nacionalnosti istakli su da neće da učestvuju u sprovođenju plana Prištine, a onda je usledila suspenzija Nenada Đurića.

"Gospodin Nenad Đurić je jedan častan čovek i policajac koji nije dozvolio da postane deo mašinerije Aljbina Kurtija koja radi sve da onemogući normalan život Srbima na ovim prostorima i da u konačnici protera Srbije sa ovih prostora. On je jedan od časnih policajaca na severu KiM koji su jasno poručili da ne žele da učestvuju u tom planu i da žele da budu sa svojim narodom i da ne žele da sprovode političke odluke", poručuje Simić.

Ističe da u tom smislu Nenad Đurić nije napravio nijednu grešku, kao i da nije prekršio nijedno pravilo.

"Sa druge strane, Aljbin Kurti je prekršio svesno sve potpisane sporazume koji mu onemogućavaju da smenjuje i postavlja regionalnog direktora regiona Sever i on je toga svestan, a pre par dana je u Berlinu i potrdio da za njega Briselski sporazum ne postoji", rekao je Simić dodajući da razrešenje Đurića ide u prilog onome što Kurti radi.

"Nema časnog Srbina koji će prihvatiti da Kurti kadrira u direkciji Sever"

Govoreći o tome ko će komandovati policijom na severu KiM, Simić kaže da "nema časnog Srbina u policiji Kosova koji će prihvatiti da na taj način bude postavljen i da Aljbin Kurti kadrira unutar regionalne direkcije Sever".

"Ovde je mirno, građani obavljaju svoje redovne aktivnosti i postoji javni red i mir koji sprovode policajci na terenu. Ne postavlja se pitanje normalnog funkcionisanja grada, ali se postavlja pitanje zbog čega se sve ovo dešava i zbog čega Aljbin Kurti ima potrebu da gazi srpski narod i srpske policajce u tim institucijama i normalna je reakcija svih njih koji kažu da to ne žele da rade", dodao je Simić.

Povodom suspenzije Nenada Đurića najavljena je i mogućnost napuštanja institucija na severu pod kontrolom Prištine zbog dugogodišnjeg terora koji trpi srpski narod.

"Poruka je jasna, devet godina i predsednik Aleksandar Vučić i naše državno rukovodstvo i pregovarački tim, svi mi u Srpskoj listi, smo se trudili da aktivno učestvujemo u dijalogu, da pružimo ruku i pomirenja i izgradnje poverenja sa Prištinom. Nažalost, naše ruke su ostale bez odgovora u vazduhu", kaže Simić.

"Srbi ne žele i neće i ne mogu da budu dekor u prištinskim institucijama, posebno u situaciji kada nijedno pravo i nijedan akt koji je potpisan i donešen, koji je sporazmima u Briselu dogovoren, se ne poštuje na terenu", poručuje Simić.

Ukazuje da Priština gazi sve potpisane sporazume, kao i da imamo ćutanje onih koji su bili garant tog sporazuma.

"Tu pre svega mislim na Evropsku uniju koja i u slučaju gospodina Đurića ostaje nema na takvo brutalno kršenje Briselskog sporazuma i podizanje tenzija na ovih prostorima", rekao je Simić.

Danas u 12 časova sastanak

Danas u 12 časova u opštini Zvečan biće održana rasprava, a na pitanje iz kojih će institucija Srbi istupiti pod pritiskom Kurtijeve politike, Simić kaže da su "u pitanju sve kosovske institucije koje postoje na severu KiM i koje su uspostavljene Briselskim sporazumom".

"Danas u 12 časova ćemo imati sastanak – politički predstavnici Srba sa severa KiM sa svim političkim i predstavnicima svih ostalih kosovskih institucija na severu KiM i donećemo, ja verujem, jedinstvenu odluku o daljim koracima", dodaje Simić.

Za nedelju je najavljen i početak mirnih protesta Srba u Kosovskoj Mitrovici. U najavi tog protesta rečeno je da će biti miran, uz ogradu da ne znate u šta to može da se pretvori.

"Bezbednost je dinamična stvar i ne možete unapred da predvidite sve. Ono što mogu da tvrdim jeste da ćemo mi kao predstavnici Srpske liste i ovaj narod učiniti sve da se sačuva mir na ovi prostorima, jer nam je mir preko potreban. Zbog toga danas imamo i sastanak da raspravljamo o ovoj situaciji, jer smo zainteresovani za mir i budućnost našeg naroda na ovim prostorima", rekao je Simić.

Ističe da će učiniti sve i kada je reč o protestu u nedelju, ali i danima koji dolaze da se sačuva mir i bezbednost.

"Sa druge strane, mi ne možemo da predvidimo poteze Prištine koji su često lucidni i koji na taj način žele da po svaku cenu izazivaju nestabilnost i tenziju na ovim prostorima", ističe Simić.

Govoreći o tome da li veruju u dijalog, Simić kaže da je dijalog proces u kojem dve strane treba iskreno da pristupe boreći se za budućnost naroda.

"Ono što imamo u ovih devet godina je iskrena volja predsednika Aleksandra Vučića i našeg pregovaračkog tima da se kroz dijalog rešavaju sva otvorena pitanja i mi i dan danas pozivamo na to da se pitanja ne rešavaju jednostranim potezima", rekao je Simić.

"Srpski politički predstavnici na prostoru Kosova i Metohije, ali i naš državni vrh, je učinio sve da se ovde kroz dijalog rešavaju sva pitanja i u to niko ne treba da sumnja. Sa druge strane imali smo oštro odbijanje i jasnu poruku Prištine da njih Briselski sporazum ne zanima. U takvoj atmosferi dijalog nije moguće da uspe", zaključio je Simić.

Autor: