AKTUELNO

Komentarišući dron koji je nadletao područje Raške, nekadašnji potpredsednik Vlade Srbije Nebojša Čović, rekao je za PINK da naša vojska i bezbednosne strukture moraju da drže naše nebo pod kontrolom.

- Reakcija je sasvim opravdana, moram da podsetim da smo 2000/2001. imali naletanja bespilotnim letelicama. U vreme tog sukoba smo imali po 3, 4 bespilotne letelice koje su snimale kretnje i položaje naših struktura. I tada smo ih obarali i koristili nešto što je i sada korišćenjo, a to je sistem elektromnskog ometanja – rekao je Čović.

Kako kaže, unutra postoji sistem za snimanje, kasete, i tako možemo doći do značajnih podataka, dodaje da nisu mogli da uguše tu pobunu, sve dok KFOR nije zatvorio administrativnu liniju onako kako treba.

Foto: TV Pink Printscreen

- Imajući iskustva sa svim problemima koji nam se dole dešavaju, mislim da to oni rade smišljeno i zbog provokacija, želeći da pridobiju i određene podatke – rekao je Čović.

On ističe da su MIG-ovi previše za takve dronove, iako, kako kaže, oni mogu biti i veoma veliki, kao i da mogu da nose i eksploziv.

- Sve je smišljeno u smislu provociranja Srbije. Svedoci smo licemernih izjava koje nisu u funkciji rešavanja problema. Oni to da žele, uradili bi, ali očigledno da im trebaju provokacije – rekao je Čović.

Kako kaže, sa teritorije naše pokrajine doleteli su ti dronovi, dodaje da je očigledno da su korišćeni za snimanje i uzimanje podataka o tome gde se nalaze naše bezbednosne strukture, kako su raspoređene i tome slično.

Foto: TV Pink Printscreen

Čović je rekao da KFOR treba da se brine o bezbednosnoj situaciji na KiM, da obezbedi normalan život srpskoj nacionalnoj zajednici, kao i ostalim zajednicama.

- Oni se dosta licemerno ponašaju, trebalo bi da sprovode Rezoluciju 12 44. Da su je sprovodili ne bi bilo sada te paravojske na KiM – rekao je Čović.

Autor: