AKTUELNO

Ministar je rekao da je Vojska Srbije dejstvovala na dron koji se kretao iz pravca Jarinja-Rudnica ka opštini Raška, i koji je uočen iznad vojnih objekata.

- Vojska Srbije je zaštitila nebo nad Srbijom i pokazala ispravnost pravovremenog reagovanja državnog vrha, da nemamo barijera i prepreka. Čestitam pripadnicima Vojske Srbije na akciji i preciznosti, na odlučnosti da štite nebo. Nebo nad Srbijom je bezbedno - rekao je ministar.

Vučević ističe da je jasno odakle dolazi dron iz pravca kojim se kretao, i da će istraga utvrditi ko bi mogao da bude upravljač.

- Videćemo naravno ko bi mogao da bude i proizvođač. Vojska Srbije je ovaj dron oborila korišćenjem elektronskih uređaja. To je na ponos naše armije. Nisu korišćeni topovi, već najsavremeniji uređaji. To pokazuje da se ne šalimo, da nikom ne pretimo, ne zveckamo oružjem, ali smo vrlo odlučni da štitimo Srbiju i njenu nezavisnost i slobodu. Srbija je uvek za dijalog i kompromise, ali Srbija više nije džak za udaranje, i Vojska Srbije je sposobna da izvrši svaku naredbu predsednika Republike i Vlade - kazao je ministar.

On je dodao da je jučerašnje stavljanje u pripravnost Vojske Srbije izazvala uznemirenje i ljutnji kod onih koji su se osetili prozvanim.

- Mi nismo slali našu vojsku nigde, niti smo uznemiravali bilo koga. Obučenost vojske i spremnost da dejstvuje pokazuju sve. Nemojte nas potcenjivati, budite partneri sa Srbijom, posluštajte ono što predsednik jasno i glasno kaže - vratimo se za pregovarači sto. Pustite te aktivnosti koje su uznemiravajućeg karaktera - kazao je ministar.

Vučević je istakao da dronovi svakako nisu išli u snimanje i izviđanje lepih krajolika Raškog okruga, već se vrzmaju i kreću iznad vojnih objekata i pokušavaju da lociraju naše jedinice.

- Koje vrše redovne zadatke, nema ničega čudnog u aktivnostima Vojske Srbije. Ja verujem u sve snage bezbednosti, ne samo na Vojsku Srbije, već i na pripadnike MO, bezbednosnih agencija, svih onih koji brane Srbiju i njene slobode. Oni imaju odgovor na sve prepreke i na pokušaje napada na našu državu. Ponavljam, nama se ne ratuje, niko ne zvecka oružjem, mi smo stradali i ratovali i kad je trebalo i kad nije. Mi smo za dijalog i smirivanje tenzija, ali to ne znači da smo slabi i kukavice, i da nismo sposobni da odgovorimo na sve izazove - rekao je on.

Ministar je na kraju kratko poručio onima koji provociraju da poslušaju reči predsednika Vučića i vrate se za pregovarački sto.

Autor: