AKTUELNO

Danas su svečano otvoreni 11. Međunarodni dani energetike i investicija u Kongresnom centru „Master” Novosadskog sajma. U naredna dva dana posetioci će imati priliku da kroz panel diskusije budu deo najaktuelnijih tema iz ovih oblasti .

Manifestacija je organizovana uz podršku Pokrajinskog sekreterijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, u saradnji sa Udruženjem Obnovljivih izvora energije a Grad Novi Sad je partner.

Tom prilikom okupljenima su se obratili gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić, Slobodan Cvetković generalni direktor Novosadskog sajma i zamenik Pokrajinskog sekreterijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, Zoran Tasić.

-Situacija u svetu je u velikoj meri uticala na energetski sektor i doprinela je teškoj energetskoj budućnosti kod nas. U ovim izazovnim vremenima kada nam je zima praktično na pragu veoma je važno razgovarati o energentima, i postaviti je kao prioritetnu temu. Međunarodni dani energetike i investicije dešavaju se u veoma važnom momentu, kada je grejna sezona počela i kada bi trebalo da razmišljamo o uštedi. U naredna dva dana očekujemo odgovore na brojna pitanja o prednostima energetske efikasnosti u stambenim zgradama, o tehničkim izazovima, načinima finansiranja projekata, o inovativnim tehnologijama, daljinskom grejanju u Srbiji i drugim aktuelnim temama – istakao je Cvetković .

Foto: nsuzivo.rs

-Pitanja povećanog korišćenja zelene energije i energetske efikasnosti su najizraženije povezane u pogledu sigurnosnih snabdevanja energentima, kao i smanjenju zavisnosti od uvoza. Ekološki dug za ovu godinu otpočeo je 28. juna. Od tog dana populacija je potrošila više prirodnih resursa, nego što ih planeta proizvodi tokom cele godine. Kako smo našu planetu pozajmili od potomaka, cilj je da težimo smanjenju ekološkog duga. Vođeni time i nestabilnom situacijom u oblasti energetike odabrali smo i ovogodišnje teme. Najvažnija tema je energetska sanacija javne zgrade na teritoriji Vojvodine. U saradnji sa Fakultetom tehničkih nauka, izvršen je detaljni energetski pregled 95 objekata. Postoji veliko interesovanje vlade Vojvodine za saniranje većine objekata, veći deo javnih zgrada izgrađen između 1950. godine i 1980. godine, te su ostali u svom izvornom stanju. Drugi dan će biti posvećen panelima o zelenoj energiji, gde će kroz teme biti objašnjeno pitanje finansiranja projekata obnovljivi izvora energije – rekao je zamenik Pokrajinskog sekreterijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, Zoran Tasić.

Foto: nsuzivo.rs

- Nesporan je značaj tema, kojima je posvećena ova sajamska priredba. Energetska stabilnost i energetska održivost su među najvažnijim pitanjima u svetu. Novi Sad je partner Međunarodnog dana energetike i investicija. Predstavićemo vam dosadašnja i buduća ulaganja u oblasti unapređenja energetske efikasnosti i upotrebe sistema sa obnovljivim izvorima energije, kako u stanogradnji tako i u porodičnim kućama. Svi zainteresovani moći će da se informišu na koji način mogu da konkurišu za dodelu bespovratnih sredstava za unapređenje energetske efikasnosti , za zamenu stolarije, instaliranje kotlova i pećne ekološke energente ali i za ugradnju toplotnih pumpi, solarnih kolektora i solarnih panela. Za projekte energetske efikasnosti u 2022. godini opredeljena su sredstva u iznosu od preko 155 miliona dinara, od čega 94 milona iz budžeta Grada Novog Sada, a 61 milion iz budžeta Republike preko Ministarstva rudarstva i energetike po osnovu javnih konkursa. Za 2023. godinu smo se već opredelili i isplanirali 80 miliona dinara za dalju podršku našim sugrađanima za primenu mera energetske efikasnosti . Kao drugi po veličini grad u Srbiji nastojimo da budemo dobar primer ostalnim lokalnim samoupravama kako se strateški planiraju resursi i projekti. Sa ciljem da se omogući upotreba obnovljivih i ekološki bezbednih izvora energije, o tome smo vodili računa i kada smo rekonstruisali Dom zdravlja na Limanu, ali i prilikom obnove objekata u Kineskoj četvrti – rekao je gradonačelnik Milan Đurić.

Foto: nsuzivo.rs

Đurić je takođe naglasio da grad nastavlja da razvija radne zone i da će biti stabilan partner svim privrednicima i investitorima. Rezultat toga je što imamo istorijsku najmanju stopu nezaposlenosti u našem gradu. Na današnjem sajmu zaposlenja, 53 poslodavca je ponudilo 1.100 slobodnih radnih mesta. Izveštaj sa dosadašnjih sajmova, pokazuju da se u periodu od tri do šest meseci nakon održavanja sajma zaposli svako četvrto nezaposleno lice, koje je posetilo sajam.

#Milan Đurić

#Novi Sad

#sajam