AKTUELNO

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović za Pink govori o izazovima koji su pred Srbijom i energetskoj situaciji u zemlji.

- Srbija je spremna za zimu. Grejna sezona je uspešno počela, zaključno sa 10. oktobrom su napravljene sve pripreme. Potrebno je da se uhodamo, primećeni su neki rutinski kvarovi, ali ništa što ranije nije bio slučaj - istakla je Đedović.

Ako dođe do nepredviđenih situacija imamo dovoljno energenata

Verujem da će, ukoliko nisu, svi građani biti priključeni na sistem koliko dana. Što se tiče rezervi energenata, na tome se vredno radilo u prethodnom periodu jer ne znamo šta nas čeka. Situacija je globalno neizvesna i ne zavisi samo od nas i ono što smo mogli da uradimo jeste da pripremimo dovoljne rezerve. U Mađarskoj imamo oko 380 miliona kubika gasa i to je nešto na čemu je tehnička vlada vredno radila, u Banatskom dvoru imamo oko 280 kubika gasa. Ako dođe do nepredviđenih situacija imamo dovoljno energenata da to prebrodimo.

Foto: TV Pink Printscreen

Govoreći o odlaganju grejne sezone, ona je rekla da je bitno da se ponašamo racionalno i odgovorno i mi kao država i privreda i građani, te podsetila da su izdate smernice za uštedu.

- Pomeranjem grejne sezone je ostvarena ušteda od više od 50 miliona evra. To je ogroman novac - navela je Đedović i ukazala da je bivši nemački kancelar građanima poručio da će u stanovima morati da budu u džemperima.

Ona je dodala, da je potrebno da shvatimo postepeno da odgovornost kreće od pojedinaca.

- Temperature u stanovima će biti 20 stepeni i za sada je odluka takva, ako spoljne temperature ne padnu ispod 16 stepeni, sistem se sam niveliše i greje manje - dodala je Đedović navela da ima u rezrevama oko 35.000 tona mazuta i to je dovoljno u ovom momentu.

Kada je reč o uglju, ministarka je navela da ga u rezrvama ima 1,2 miliona tona i da se radi na uvozu.

Autor: