AKTUELNO

Kako se nezvanično saznaje, na sednici Vlade koja je održana juče, ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, oštro je kritikovao pojedine ministre i državne funkcionere koji koriste svetlosnu i zvučnu signalizaciju, a da im tako nešto po zakonu ne pripada.

Poručio im je da će Saobraćajna policija strogo proveravati sva vozila sa blinkerima i da ko bude zatečen u korišćenju istih biće mu oduzet službeni automobil pa će na svoj posao morati da idu o svom trošku.

Ko sve po zakonu sme da koristi blinkere:

- predsednik Republike,

- predsednik Narodne Skupštine,

- predsednik Vlade,

- ministar spoljnih poslova,

- ministar odbrane,

- ministar unutrašnjih poslova,

- načenik Generalštaba Vojske Srbije,

- direktor BIA, direktor Vojnobezbednosne agencije,

- direktor Vojnobaveštajne agencije,

- direktor policije

- strani državnici nosioci najviših funkcija tokom posete Srbiji,

- nosioci najviših pravosudnih funkcija i drugi državni funkcioneri u zavisnosti od procene ugroženosti a po preporuci Biroa za koordinaciju rada službi bezbednosti.

Inače, "blinkeri" su crveno-plava svetla ugrađena u prednju masku vozila koja se naizmenično pale i gase. Koriste ih automobili pod pratnjom kada moraju da prekrše saboraćajne propise, to jest iskoriste prvenstvo prolaza u odnosu na druge učesnike u saobraćaju.

Prema važećem zakonu, MUP može da dodeli "blinkere" osobama na značajnim državnim funkcijama kojima je ugrožena bezbednost ili im je sa razlogom potreban brz prolazak.

Međutim, ovu opremu koristili su biznismeni, estradne ličnosti, poslanici, predsednici opština i direktori, što je zakonom kažnjivo.

#Bratislav Gašić

#blinkeri