AKTUELNO

Policija objavila obrazac opomene koji od sutra namerava da uručuje vlasnicima vozila sa srpskim tablicama.

Kosovska policija objavila je na Fejsbuku obrazac zvanične opomene koji namerava da od sutra uručuje vlasnicima vozila sa srpskim tablicama na celoj teritoriji Kosova uključujući i prelaze.

Kako je navedeno, napravljen je plan sprovođenja odluke Vlade Kosova od 28. oktobra koja se odnosi na preregistraciju vozila sa registarskim oznakama "PR", "KM", "PZ", "GL", "UR", "PE", "DA" ili "ĐA" na registarske oznake RKS.

“Prema zvaničnoj odluci, od 1. novembra 2022. godine, svim vlasnicima vozila koja saobraćaju sa ovakvim nelegalnim registarskim tablicama na Kosovu biće izrečena opomena od strane Kosovske policije, sa zahtevom da odu u Centar za registraciju vozila da registruju svoja vozila sa RKS registarskim oznakama”, navedeno je na Fejsbuk nalogu kosovske policije.

Dodaju da će se od 21. novembra do 21. januara izricati novčane kazne u skladu sa zakonima koji su na snazi ​​za sve vlasnike vozila koja saobraćaju na teritoriji Kosova "sa nelegalnim registarskim tablicama".

Foto: Facebook.com

Inače, u odluci Vlade Kosova od 28. oktobra navodi se da će svim vlasnicima vozila opremljenim sa registarskim tablicama „PR“, „KM“, „PZ“, „GL“, „UR“, „PE“, „DA“ ili „ĐA“, od 10. juna 1999. godine do 21. aprila 2022. godine, biti omogućena registracija vozila na RKS registarske tablice i da će preregistracija trajati do 21. aprila 2023. godine.

Međutim, u ovoj odluci u tački 6 stoji i da se za vlasnike vozila koja su po prvi put opremljena registarskim tablicama „PR“, „KM“, „PZ“, „GL“, „UR“, „PE“, „DA“ ili „ĐA“ nakon 21. aprila 2022. godine ne omogućava registracija na registarske tablice RKS, ulazak ili kretanje na teritoriji Kosova. To znači da će odluka kosovske vlade od 28. oktobra od ponoći najpre pogoditi građane koji su svoja vozila po prvi put registrovali na registarske oznake gradova na Kosovu posle 21. aprila 2022 godine.

Tačan broj vozila koji su posle 21. aprila ove godine po prvi put registrovana na tablice gradova na Kosovu nije poznat, ali s obzirom da je od tada prošlo pola godine nesumnjivo da postoje građani koji su u međuvremeni kupili automobile i po prvi put ih registrovali na oznake gradova na Kosovu.

Autor: