AKTUELNO

Mediji ovih dana spekulišu o mogućem raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora, zajedno sa beogradskim, a list Alo! piše, pozivajući se na izvore bliske vrhu Srpske napredne stranke, da će se šef stranke i predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastati iduće srede sa najbližim saradnicima i doneti odluku o tome.

Prema tom listu, tema sastanka je moguće održavanje izbora za parlament, zajedno sa beogradskim, i to 24. decembra, ali i odnosi sa velikim silama.

- Predsednik Srbije i lider naprednjaka Aleksandar Vueia trebalo bi u sredu da sa svojim saradnicima donese odluku o tome da li ae cela Srbija izaći na birališta, piše list.

I drugi mediji najavljuju mogućnost vanrednih izbora, ali se licitira i sa martom kao datumom.

Prema Tanjugovim saznanjima, izvesno je jedino da će se predsednik Vučić sastati sa svojim saradnicima i da za to ima puno povoda.

I tema vanrednih izbora pojavila se u prvom planu u okolnostima pojačanih pritisaka na Srbiju, pre svega SAD i još nekih zapadnih zemalja, po pitanju odnosa sa Rusijom, a konkretno - statusa Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu, na kojem insistira Rusija, kao i odnosa prema samoproglašenoj nezavisnosti Kosova, koju Srbija, kao ni pet zemalja EU, ne priznaje.

Poslednjih dana pojačani su prisustvo i angažman predstavnika zapadnih zvaničnika u Beogradu, a još više u Prištini, sa ciljem ubrzanja procesa koji nisu jednostavni za Srbiju, a neki nisu ni u skladu sa njenom politikom, kojoj su građani na poslednjim izborima dali podršku, uključujući vojnu neutralnost.

A kada je reč o izborima, za koje su svi, verbalno, spremni, Vučić ne odbacuje tu mogućnost, ako to opozicija, kako je rekao, bude "žarko bude želela", ali je pozvao političke protivnike da još jednom razmisle o tome da li im se na izbore ide ili ne.

On je, nedavno u Pančevu, poručio da je od pitanja novih izbora značajnije da razmišljamo kuda ide Srbija i da radimo dobre stvari, kako bismo mogli, kao sada, da se pohvalimo da u osam meseci imamo 1,6 milijardi evra direktnih stranih investicija, što je za 8,3 odsto više nego što je bilo prošle godine.

Prema istraživanju agencije "Ipsos stratedžik marketing", sprovedenom u oktobru, SNS bi, kada bi izbori bili održani sada, osvojio 55 odsto glasova.

Drugo mesto bi podelili socijalisti i Pokret slobodnih građana Saše Jankovića, sa po osam procenata podrške građana.

Iznad cenzusa su trenutno i SRS sa šest odsto i Dveri sa pet odsto, dok se za DS izjasnilo četiri odsto ispitanika.

Pokret "Dosta je bilo" Saše Radulovića podržava tri odsto anketiranih građana, dok sve ostale stranke u zbiru imaju 11 odsto podrške, pokazalo je istraživanje.

#Aleksandar Vučić

#Izbori

'