AKTUELNO

Grad Novi Sad danas je postao bogatiji za trg posvećen gradu Dortmundu sa kojim više od četiri decenije neguje izuzetno dobre odnose, a sa željom da se dodatno intenziviraju.

Novi trg otkrio je gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić zajedno sa gradonačelnikom Dortmunda Tomasom Vestfalom.

-Meni je izuzetna čast da se ponovo vidim sa gradonačelnikom Dortmunda. Videli smo se u petom mesecu ove godine, kada smo se upoznali i zacrtali da Novi Sad dobije trg posvećen Dortmundu, kao što Dortmund ima trg posvećen našem gradu.

Dortmund je grad sa kojim smo 1982. godine sklopili povelju o bratimljenju, treći najstrariji grad pobratim našeg grada.

Dva grada dugo pomažu, sarađuju, posećuju se i gledaju da prodube odnose koiji su svakako na visokom nivou – istakao je gradonačelnik Novog Sada.

Na događaju je istaknuto i da grad Novi Sad nije slučajno odabrao baš ovo mesto za trg, kao i da nakon otkrivanja trga posvećenog Dortmundu, još jedna ličnost zaslužuje da bude zaštićena od zaborava.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

-Trg posvećen gradu Dortmundu ima pogled na Petrovaradinsku tvrđavu. Nalazimo se u centru. Brodovi koji plove Dunavom doći će da posete trg. Nakon otkrivanja ovog spomenika sledi nam odlazak u Veternik gde ne smemo nikad da zaboravimo jednu humanu ženu koja je živela u Dortmundu, a nažalost je preminula pre nekoliko meseci. Pomagala je dve decenije Novom Sadu, Domu za decu i omladinu ometenu u razvoju u Veterniku – reč je o Hanelori Lamhe – rekao je Đurić.

Gradonačelnik Novog Sada je podvukao i da su zacrtali nove korake za budućnost.

-Želimo da dodatno poboljšamo saradnju. Gradonačelnik Dortmunda se zainteresovao za Exit, da i on sličan festival napravi u Dortmundu. Razgovarali smo i oko Poljoprivrednog sajma, da njihovi privrednici dođu i sklope kontakte sa novosadskim i srpskim firmama.

Novi Sad je evropska prestonica kulture – Dortmund je prestonica inovacija u Evropi

Da su Novi Sad i Dortmund već 40 godina brat i sestra istakao je gradonačelnik nemačkog grada napomenuvši da je to izraz prijateljstva dva grada koji žele da neguju i u budućnosti.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

-Danas je jedan lep dan, jer sada građani iz Dortmunda mogu reći da u Novom Sadu imaju jedan trg. Drago nam je da smo u prijateljskim odnosima sa gradom Novim Sadom. To je grad koji je veoma lep, ponosan i koji se stalno razvija. To ide i sa Dortmundom, jer je grad koji se stalno razvija i menja. Kada je u Dortmundu otvoren trg posvećen Novom Sadu tada sam osetio koliko je radosti i želje za saradnju između gradova. Novi Sad je prestonica kulture Evrope. Dortmund je trenutno prestonica inovacija u Evropi. Ako to jedno sa drugom spojite, onda tu imate dušu naše saradnje. Zato smo danas razgovorali o stvarima koje u budućnosti želimo da razvijamo: razvoj tehnologije, kulture, sporta i za omladinu – rekao je Vestfal.

Gradonačelnici Novog Sada i Dortmunda održali produktivan sastanak pre zvaničnog otkrivanja trga

-Veza koja postoji između Novog Sada i Dortmunda zove se iskreno prijateljstvo, te sam počastvovan što sam se danas sastao sa gradonačelnikom Dortmunda, g-dinom Vestfalom, koji je prvi put u Srbiji i Novom Sadu.U Povelji o bratimljenju 1982. godine zapisano je da će se građani Novog Sada i Dortmunda truditi da međusobno rade na upoznavanju lepote, slobode i duha svojih gradova, kako bi se prijateljstvom prevazišle neke geografske razdaljine. Mislim da smo u tome i uspeli i da bi tadašnji potpisnici bili ponosni na našu, više nego plodotvornu saradnju. Dortmund je bio treći po redu grad sa kojim se Novi Sad pobratimio i od tada negujemo našu saradnju. Danas smo imali veoma konstruktivan sastanak na kom smo definisali naše buduće zajedničke planove – istakao je gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić.

#Dortmund

#Milan Đurić

#Novi Sad

#Tomas Vestfal