AKTUELNO

U Beogradu će sutra biti održana druga konferencija Beogradskog "Think Tanka", u organizaciji Instituta "Pojas i put", pod nazivom "Novi svetski trendovi u odrazu 20. Nacionalnog kongresa Komunističke partije Kine".

Na otvaranju skupa govoriće prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i zamenik ministra spoljnih poslova Kine Deng Li, najavljeno je danas iz Vlade Srbije.

Pored visokih političkih predstavnika, najavljeno je i učešće ambasadorke Kine u Srbiji Čen Bo i ambasadorke Srbije u Kini Maje Stefanović.

U okviru konferencije očekuje se učešće oko 30 eksperata za međunarodne odnose iz 15 zemalja učesnica inicijative "Pojas i put", a osim iz Srbije i Kine, učesnici dolaze iz Grčke, Mađarske, Indonezije, Kambodže, Laosa, Kenije, Poljske, Malezije, Filipina, Pakistana, Maroka, Severne Makedonije i Slovenije.

Druga konferencija beogradskog "Think-Tanka" okupiće predstavnike iz oblasti politike, ekonomije, obrazovanja i kulture, a sa ciljem da se obezbedi okruženje za kvalitetnu i plodnu diskusiju koja će rezultirati značajnim zaključcima u formi izveštaja.

Oni će, zatim, biti prosleđeni političkim činiocima, kreatorima politika i ostalim relevantnim subjektima, dodaje se u saopštenju.

Događaj je podeljen u tri sesije, a učesnici će diskutovati o značaju 20. Nacionalnog kongresa KP Kine za svetsku ekonomsku i političku situaciju, posebno u svetlu globalne krize, glavnim globalnim pravcima daljeg mirnog razvoja, o napretku inicijative "Pojas i put", izazovima saradnje i novim pokretačkim snagama zajedničkog razvoja, unapređenju akademske saradnje, promovisanju razvoja te inicijative, i drugim važnim temama.

Institut za "Pojas i put", čiji su osnivači Vlada Srbije, Privredna komora Srbije i Univerzitet u Novom Sadu, uspostavljen je sa primarnim ciljem koji je usmeren na izgradnju i širenje mreže ključnih zainteresovanih institucija i pojedinaca, okupljenih oko zajedničke misije, kao i istraživanje mogućnosti za jačanje postojećih i stvaranje novih uspešnih partnerstava i otkrivanje novih mehanizama saradnje.

Cilj Instituta je da uspostavi snažno partnerstvo sa političkim, industrijskim, obrazovnim, kulturnim i drugim institucijama iz zemalja koje su deo inicijative "Pojas i put" , sa akcentom na unapređenje kinesko-srpskih odnosa uz promociju inicijative u drugim zemljama.

#Ivica Dačić