AKTUELNO

Jelena Tanasković srpska je ekonomistkinja, stručnjak za finansijske poslove, a koja je postala nova ministarka u Vladi Srbije zadužena za Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Pre nego što je postala ministarka obavljala je posao državnog sekretara u Ministarstvu finansija od 2018. godine, dok je 2020. godine imenovana za državnu sekretarku u Ministarstvu zaštite životne sredine.

Karijeru je započela 2003. godine u privatnoj spoljnotrgovinskoj firmi u sektoru za finansije, gde je do 2005. obavljala poslove finansijskog kontrolora.

Nakon toga, 2005. godine odlazi u bankarski sektor gde provodi 10 godina u firmi za otkup kratkoročnih potraživanja pri NLB banci. Radila je na poslovima faktoringa i to na pozicijama analitičara u rizicima, risk – menadžera, finansijskog direktora i zamenika direktora. Nakon uspešnih obuka iz oblasti faktoringa, 2010. godine imenovana je za generalnog direktora firme za poslove faktoringa unutar NLB grupe, inače prvom preduzeću koje je osnovano za poslove iz ove oblasti. Sa svojim timom postavila je osnove za dalji razvoj faktoringa u Srbiji.

Za gradskog sekretara za finansije u Gradskoj upravi grada Beograda imenovana je 2017. godine.

U junu 2018. godine postavljena je na mesto državne sekretarke u Ministarstvu finansija zadužene za Sektor budžeta, Sektor za makroekonomske i fiskalne analize i projekcije, Sektor za finansijski sistem, Sektor za kontrolu javnih sredstava i Sektor za fiskalne rizike, kao i Upravu za trezor, Upravu za javni dug i Poresku upravu.

Za državnu sekretarku u Ministarstvu zaštite životne sredine zaduženu za kapitalne projekte, finansije i međunarodnu saradnju imenovana je 2020. godine.

Iste godine, u julu, imenovana je za člana Izvršnog odbora Dunav osiguranja, nakon čega je imenovana i za člana Nadzornog odbora te kompanije zaduženog za finansije.

Bila je i koordinator za klaster 4 poglavlja 27 – zelena agenda i održivo povezivanje.

Osnovnu i srednju školu, kao i osnovne studije ekonomije završila je u Beogradu gde je stekla zvanje diplomiranog ekonomiste - izvršno upravljanje.

Autor: