AKTUELNO

Na Kosovu i Metohiji sutra se održavaju lokalni izbori u 38 opština od kojih Srbi čine većinu u 10 opština.

Pravo glasa na izborima u ima 1,9 miliona birača, a izbore će pratiti više od 30.000 posmatrača.

Najviše kandidata od ukupno 21 koliko ih se prijavilo za predsednike većinskih srpskih opština je sa Srpske liste, koja je po oceni Vlade Srbije jedina sposobna da očuva srpsko jedinstvo i veze sa Srbijom.

Srbi na severu Kosova čine većinu u Severnoj Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, a južno od Ibra u Gračanici, Novom Brdu, Klokotu, Ranilugu, Partešu i Štrpcu.

U petak u ponoć stupila je na snagu predizborna tišina, čime se završila kampanja koja je trajala mesec dana, a tokom koje je svoje programe predstavljalo nešto više od 200 kandidata.

U srpskim sredinama kampanja je završena besplatnim koncertom Dragane Mirković, koji je održan u Vrbovcu kod Kokota.

Kosovska policija napravila je poseban operativni plan koji juče stupio na snagu. Na severu Kosova tokom izbornog dana biće angažovano oko 400 policajaca.

Za opštine Štrpce, Ranilug, Novo Brdo, Zubin Potok, Zvečan i Severnu Mitrovicu kandidovali su se dosadašnji gradonačelnici â?? Bratislav Nikolić, Gradimir Mikić, Svetislav Ivanović, Stevan Vulović, Vučina Janković i Goran Rakić. Jedan od kandidata za gradonačelnika Severne Mitrovice je i lider Srbija, demokratija pravda Oliver Ivanović.

Srđan Popović, poslanik Srpske liste u prethodnom skupštinskom sazivu kandidat je za gradonačelnika Gračanice. Zoran Todić je kandidat za opštinu Leposavić, dok je za Parteš prijavljen Dragan Petković a za Klokot Strahinja Spasić.

#Kosovo

#Srbija

'