AKTUELNO

NATO poštuje vojnu neutralnost Srbije.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je posle sastanka sa premijerom Aleksandrom Vučićem, da je Srbija izvoznik stabilnosti u regionu.

Stoltenerg je rekao da NATO poštuje vojnu neutralnost naše zemlje i izrazio žaljenje zbog nevinih žrtava NATO kampanje, odnosno svojevremenog bombardovanja SRJ.

Generalni sekretar Alijanse je zajedničku pres konferenciju s Vučićem u Briselu počeo pozdravom "dobar dan" na srpskom jeziku i istakao da je Srbija u srcu Balkana, što je u srcu Evrope, te da značajno i na različite načine doprinosi regionalnoj stabilnosti.

On je ocenio da je imao odličan sastanak sa premijerom Vučićem.

Foto: Tanjug

Poručio je da NATO poštuje suverenu odluku naše zemlje o vojnoj neutralnosti.

Takođe je podsetio da je svrha i cilj vazdušnih akcija NATO 1999. godine bila zaštita civila, u čemu se, kaže, uspelo.

- Gubitak života nevinih ljudi je bila tragedija i zbog toga duboko žalim - rekao je šef NATO.

Poručivši Vučiću da je dobrodošao u sedište NATO, on je dodao je srpski premijer imao odličan sastanak sa predstavnicima Atlantskog saveta i to je prvi susret premijera sa tim telom.

- Imali smo oličan sastanak sa Savetom i to pokazuje da radimo na jačanju saradnje između NATO i Srbije. Ponosan sam sam na prijateljstvio sa vama, zahavalan što ste ovde. Razgovarali smo o različitim pitanjima uključujući i naše zajedničke bezbendosne izazove - rekao je Stoltenberg.

Vučić je, posle sastanka zahvalio Stoltenbergu na tome što poštuje odluke Srbije i Narodne skupštine o vojnoj neutralnosti naše zemlje.

Takođe je zahvalio generalnom sekretaru NATO na izjavi da žali zbog nevinih žrtava bombardovanja 1999, jer je to, istakao je, velika stvar za "Srbe, narod i zemlju" da čuju.

On je rekao da javnost u Srbiji mora da zna da smo okruženi NATO zemljama i zemljama koje bi želele da budu u NATO, te da, ukoliko želimo mir i stabilnost, veći ekonomski rast i napedak privrede, kao i bolji životni standard, moraju da se grade dobri odnosi sa ljudima iz NATO.

Premijer je rekao da je zahvalan i na ocenama da Srbija stabilizujuće deluje na ceo region, ističući da je to naš uslov napretka u svakoj drugoj oblasti.

- Želimo da u okviru Partnerstva za mir i IPAP tu vrstu saradnje nastavimo. To je od izuzetnog značaja za građane i verujem da ćemo moći da se pohvalimo upravo takvim dobrim odnosima u budućnosti, jer oni znače mir i stabilnost na Balkanu - rekao je Vučić.

On je dodao da je danas imao posebno otvoren razgovor sa 29 predstavnika NATO zemalja, te da se nada da će takve prilike imati ponovo.

I. P.

#Aleksandar Vučić

#Jens Stoltenberg

#NATO

'