AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je večeras svečanom prijemu povodom otvaranja rekonstruisane zgrade Muzeja savremene umetnosti nove izložbe pod nazivom "Sekvence.Umetnost Jugoslavije i Srbije i zbirki MSU".

Na prijemu, okupljenima se obratila premijerka Srbije Ana Brnabić.

- Presrećna sam što smo uspeli da završimo radove. Prethodna vlada uspela je da dovede u red proces rekonstrukcije uz veliki rad Aleksandra Vučića. Ova Vlada je uspela da se sve na vreme završi. Hvala Nakaradi, bravo za vas i ceo vaš tim, duboko vam čestita. Ponosna sam što imamo ovakav muzej, sagrađen po najmodernijoj muzeološkoj tehnologiji - rekla je Brnabić.

Prema njenim rečima, timski rad za dobrobit društva, kao što je bio slučaj oko ponovnog otvaranja Muzeja savremene umetnosti, ono je za šta se zalažem u vladi i jedini način na koji treba da gradimo umetnost, obrazovanje i društvo u celini.

Brnabić je na prijemu posle kojeg su upaljena dekorativna svetla oko Muzeja i tako obeleženo zvanično otvaranje ove kulturne institucije, istakla da je kultura u fokusu vlade i njenih strateških usmerenja, te da su ulaganja u kulturu ključna za napredak i rast našeg društva.

Muzej je nakon ovih radova dobio prostor i opremu za izlaganje i prezentovanje umetničkih dela u skladu sa svetskim muzeološkim standardimai predstavlja pametnu zgradu u kojoj je sve kompjuterizovano. Kolekcija Muzeja savremene umetnosti formira se još od 1958. godine, danas broji preko 8.000 dela.

Važno je, kako je dodala, da gradimo generacije koje će biti kreative, imati razvijenu misao. Premijerka je kazala je da je neizmerno zadovoljna što je u prilici da pozdravi prisutne ovakvo lepim povodom, te da je presrećna što su završeni radovi i građanima vraćen prostor za uživanje u vrhunskoj savremenoj umetnocti Srbije i bivše Jugoslavije.

Ona je ukazala da je otvoren prostor na pet nivoa, Muzeja koji je bio i ponovo postaje simbol i ponos našeg glavnog grada, ponos svih građana Srbije. Izrazila je zadovoljstvo što je ova nedelja bila u znaku kulture, podsećajući na galeriju Matice Srpske, koja je završena posle 10 godina stalnih radova.

Foto: Tanjug

Danas je otvorena izložba "Sekvence. Umetnost Jugoslavije i Srbije iz zbirki Muzeja savremene umetnosti".

Na pet nivoa Muzeja izloženo je 300 dela, koja su obeležila period od početka 20. veka do danas. Izložba je strukturirana kao niz od 18 sekvenci, slobodno grupisanih oko hronološke ose koja prati istorijski razvoj umetnosti u Jugoslaviji i Srbiji u periodu dužem od jednog veka.

Termin "sekvence", preuzet iz filmske terminologije, ovde se odnosi na umetničke pravce, tendencije i pokrete.

Autor koncepcije je dr Dejan Sretenović, a kustosi izložbe su i mr Mišela Blanuša i dr Zoran Eric.

Do 27. oktobra predviđen je i prateći program koji čine performansi koreografa Jakopa Godanija u izvođenju srpskih igrača i članova Drezden Frankfurt kompanije, nastupi dirigenta Hajnca Karla Grubera, soprana Branislave Podrumac i dirigenta Gabriela Felca. U planu je da se postavka ne menja do leta sledeće godine.

Zgrada Muzeja savremene umetnosti, delo arhitekata Ivana Antića i Ivanke Raspopović, građena od 1960. do 1965. godine, zatvorena je 2007. kada je otpočela rekonstrukcija i adaptacija.

Obnova te reperzentativne zgrade podrazumevala je uređenje podrumskih prostorija (depoa, radionica, ateljea za konzervaciju i ekonomata), sređivanje krova, izmeštanje energetskog bloka iz zgrade muzeja u zaseban objekat, kompletno uređenje enterijera, zamenu instalacija i obnavljanje fasade.

#Aleksandar Vučić

#Rekonstrukcija

#muzej

'