AKTUELNO

U nedelju se na Kosovu i Metohiji održavaju lokalni izbori.

Dr Milan Ivanović, direktor bolnice u severnom delu Kosovske Mitrovice izjavio je za Televiziju Pink da suštinskih podela pred izbore među Srbima nema, ali da ipak postoje pretenzije da se pokaže da postoje separatističke težnje.

Foto: TV Pink

- Narod na KiM je dosad izlazio na izbore jedinstveno, udruženo, uvek podržavao srpsku listu i to u većem procentu nego bilo gde u Srbiji i zato ne vidim zašto bi se to i sada u nedelju promenilo – rekao je dr Ivanović.

Kosovske institucije i neke opozicione stranke u Srbiji, kako smatra, idu maskirane na izbore pod imenom grupa građana.

Postoji pokušaj da se napravi podela - na jednoj strani je Srpska lista koju podržava država Srbija, a na drugoj strani su grupe građana, građanske inicijative. Tako imamo recimo poslanika DS u Leposaviću koji je bio ministar za KiM, a koji ne nastupa kao DS već ide pod maskom Demokratske inicijative. Slična je situacija i sa drugima - Oliver Ivanović je politički obojen iako se trudi da pokaže da nastupa ispred građana, a dobija podršku od opozicionih lidera koji u Srbiji jedva prelaze cenzus. Dobija podršku Jankovića, Demokratske stranke, Šapića, a stvari su onda svima jasne i Srbi na KiM će prozreti ove igre – istakao je Ivanović.

On se zapitao odakle pojedinim grupama novac za finansiranje.

- Neke grupe građana imaju ogromne količine novca, verovatno su ih dobili od opozicije iz Beograda, a tu je i podrška od ambasadora iz Prištine. Ne znam odakle im tolika sredstva i tolika agresivnost, jer svedoci smo incidenata koje izaziva manjina. U svakom slučaju, činjenica je da postoji šira podrška iz Prištine i od ambasada koje rade na tome da se srpski uticaj na KiM maksimalno umanji – rekao je Ivanović.

Cilj je, kako je istakao, da se ugroze srpske institucije, da se destabilizuju, pa je na meti napada bila i bolnica u Kosovskoj Mitrovici.

- Jablanović, predsednik Leposavića je hteo da izdvoji naš dom zdravlja u Leposaviću i pokuša da sagradi paralelne ustanove, iako mi imamo dovoljno kapaciteta. To je pokušaj da se Srbija marginalizuje, da se marginalizuju naše ustanove, a Srbija je naš najjači adut. Stranim ambasadorima odgovara nestabilno stanje i slaba vlast u Srbiji, ali se nadam se da će građani to prozreti – rekao je dr Ivanović za TV Pink.

Kako je rekao, nada se da će većina na KiM glasati za Srpsku listu i da će njeni kandidati pobediti, te da će biti formirana homogena vlast koja će imati podršku Srbije.

Kada je reč o ubistvu Miloša Šćepanovića u Kosovskoj Mitrovici, Ivanović je podsetio da se juče i prekjuče dogodio napad na srpskog mladića, ubistvo u pokušaju, kada je neko iz Jablanićevog izbornog štaba na mladića naleteo automobilom.

Foto: TV Pink

- Dobro je da mladić nema teške povrede. Ne znam šta je bio povod, ali Šćepanović se nikome nije zamerio. Hapšenja još nema, a osumnjičeni je bio u obezbeđenju kada je Aleksandar Šapić dolazio u posetu Mitrovici i Oliveru Ivanoviću. Sve unosi dosta zebnje i neizvesnosti u uvek tešku kosovskometohijsku situaciju – rekao je Ivanović.

Kada je reč o zdravstvu na KiM, on je podsetio da su otvorene dve nove službe, da je uspostavljena saradnja sa VMA i da u bolnicu u Kosovskoj Mitrovicu često dolaze brojni stručnjaci.

Kada je reč o epidemiji malih boginja, kako je rekao, u albanskim institucijama je hospitalizovano 59 osoba, a 80 je na kućnom lečenju. Zabeležena su dva smrtna slučaja među albanskom decom što je verovatno posledica nevakcinisanja.

- U srpskim institucijama hospitalizovano je troje pacijenata, ali je reč o lakšim slučajevima. Dosad je troje pušteno na kućno lečenje. Ovo puno govori o našem zdravstvenom sistemu, kada se poredi sa albasnskim – istakao je Ivanović.

#Izbori

#Kosovo

#Kosovska Mitrovica

'