AKTUELNO

Dragan Markovic Palma na sastanku sa srpskim i egipatskim privrednicima u Šarm El Šeiku.

Predsednik Jedinstvene Srbije, narodni poslanik i predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković Palma okupio je danas u Šarm El Šeiku srpske i egipatske privrednike iz regije Južni Sinaj.

Govoreći o aktuelnoj globalnoj situaciji Marković je rekao da je Srbija zainteresovana za saradnju sa celim svetom, a posebno sa tradicionalnim prijateljima. Naše egipatske prijatelje molimo da podržavaju u medjunarodnim organizacijama zakon i pravdu jedne suverene zemlje kao što je Srbija, a posebno kada je u pitanju Kosovo i Metohija. Mi moramo da iskoristimo tradicionalno prijateljstvo dva naroda a posebno prijateljstvo predsednika Vučića i predsednika El Sisija ", rekao je predsednik Jedinstvene Srbije.

Dragan Marković Palma se zahvalio Guvereneru Južnog Sinaja Haledu Fudi na podršci za jačanje ekonomske saradnje između dve zemlje, a posebno ambasadoru Egipta u Srbiji Baselu Salahu.

- Naš interes je jačanje ekonomske saradnje, da se poveća izvoz iz Srbije za Egipat, da proizvode koje Egipat uvozi prioritet da srpskim proizvodima. Otvaranjem ekonomskih vrata sa Egiptom otvaramo vrata za proizvode iz Srbije za celu Afriku u kojoj živi milijardu i po ljudi - rekao je Marković.

Foto: Privatna arhiva

Šef egipatske delegacije Valed je predložio sa se u Šarm El Šeiku osnuje Grupa egipatsko-srpskog prijateljstva, čiji bi počasni predsednik bio Dragan Marković Palma.

- Danas ne pričamo samo o dolasku srpskih turista u Egipat nego i o dolasku egipatskih turista u Srbiju. Naši investitori su posebno zainteresovani za ulaganje u zdravstveni turizam u Srbiji - rekao je Valid.

Marković je kazao da je Šarm el Šeik pravi turistički centar i nije slučajno što će se najveći svetski kongres o klimatskim promenama održati baš ovde.

Današnjem sastanku prisustvovali su egipatski privrednici, članovi Privredne komore Šarm El Šeika, čije kompanije se bave turizmom, poljoprivredom, građevinarstvom, energetskom i trgovinom, a sa srpske strane kompanije koje se bave prehrambenom industrijom, poljoprivredom, proizvodnjom građevinskog materijala, vinarstvom, reciklažom sekundarni sirovina.

Sastanku su prisustvovali i narodni poslanik Jedinstvene Srbije Života Starčevic i načelnik Pomoravskog okruga Goran Milosavljevic kao i egipatski i srpski novinari.

#Dragan Marković Palma