AKTUELNO

Nasilni upad pripadnika tzv. Kosovskih bezbednosnih sanaga na sever Kosova i Metohije pod punim naoruženjem do kog je u nedelju došlo u opštini zubin Potok, kršenje je dogovora iz 2013. godine sa generalnim sekretarom NATO-a.

Nasilni upad Kosovskih bezbednosnih snaga, nakon nelegalne izgradnje policijskih sanga na severu pokrajne i uvođenje redovnih patrola oko jezera Gazivode samo je nastavak krešenja svih mogućih sporazuma koji dodatno dovede u pitanje i bezbednost našeg naroda na Kosovu i Metohiji.

Božidar Spasić, bivši član DB-a, rekao je za Pink da taj upad okupacionih vlasti u Prištini nije nikakva novost, oni šetaju po Kosovu i Metohiji na našoj teritoriji kao da jednostavno ne postoje nikakava pravila.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ja bih rekao da se Evropska unija i svetska zajednica nalazi u jednom totalnom haosu, ona ne zna šta će pre od sankcija Rusiji od rešavanja kosovskog problema, a ima i svojih milijardu problema, tako da to što se niko ne oglašava službeno da to nije po pravilima samo je znak da je izgubljena kontrola dole na našoj okupiranoj teritoriji - Kosovu i Metohiji i da u ovom trenutku mi zavisimo od dobre volje KFOR-a - kaže Spasić.

Kako navodi, ovde se radi o nekakvoj formaciji od 30 do 50 ljudi i kada se govori u štampi da su Srbi uplašeni to i nije baš tako, ocenjuje Spasić i dodaje, da nisu Srbi baš toliki zečevi da su uplašeni, Srbi su zabrinuti kao što su zabrinuti i u Subotici, Nišu i Beogradu.

- Mi smo samo zabrinuti za to što se dešava na našoj okupiranoj teritoriji, ali naprosto to se događa i mi to u ovom momentu pratimo, a pratimo i politički stav koji je izneo predsednik Aleksandar Vučić da nećemo dozvoliti nikakve nasilne akte prema Srbima. Ovi pojedinačni akti, napadi, bodrenje naših maldića i tako dalje oni naravno imaju svoj pečat znamo ko je iuradio i šta je uradio ali činjenica je da se ovde vrše neka formacijska pomeranja i jednostavno misim da se pokušava da se sever Kosova stavi u jedan logor - navodi Spasić.

On je istakao da Srbi jesu zabrinuti ali da Srbija nije uplašena.

- Na planini Mokra Gora primećeno je bilo da je iz pravca opštine Istok naišla kolona KBS-a od osam vozila i ovo je očekivana reakcija Aljbina Kurtija - navodi Demo Beriša, predsednik Matice Albanaca Srbije.

Foto: TV Pink Printscreen

- Aljbin Kurti to nije uradio sam, jer on sam sigurno to ne bi umeo i smeo, iz prostog razloga što je njemu jasno da po sporazumu nije dozvoljeno bez odobrenja svih četiri gradonačelnika severnih opština - kaže Beriša.

Kako kaže, to je očekivano jer pre nekoliko dana smo imali prilike da vidimo u južnom delu Kosovske Mitrovice da se kretala ista takva formacija i to je bila jedna proba gde niko nije reagovao na tu jedinicu ona je prošla, prošetala se i vratila u svoju bazu.

Beriša kaže da je KFOR mogao i morao da zna da se priprema takva akcija.

- Ovo je jedan probni put, pokazna vežba kako će oni u određenom trenutku zbog slabog odziva preregistracije motornih vozila da reaguju - navodi Beriša.

On navodi da to što su te formacije došle čak do Zubinog Potoka je samo znak da postoji prećutna saglasnost da nema reakcije od strane KFOR-a.

Kako kaže, to je još jedna pritisak na vladu Republike Srbije i na predsednika Vučića nakon potpisivanja protokola o zakazanim sastanicima između ministra Selakovića i Lavrova.

#Božidar Spasić

#Demo Beriša

#Kosovo i Metohija