AKTUELNO

Poslanik Skupštine Srbije Milovan Drecun izrazio je zabrinutost zbog toga što je sever KiM potpuno "okružen" specijalnim jedinicama i ukazao da to, ukoliko se ne reši problem preregistracije tablica, može dovesti do sukoba i pojačanih pritisaka na Beograd.

- Mene zaista zabrinjava situacija da su oni sever KiM potpuno ''okružili'', nakon što su ga do sada držali u ''potkovici'' i uglavnom pretili južno od Ibra - rekao je Drecun i dodao da sada već stvaraju uslove za stalno baziranje specijalnih parapolicijskih jedinica, ali i tzv. kosovskih bezbednosnih snaga.

Kako je ocenio, zemlje Kvinte će morati da vrše pritisak na Prištinu da se, ako ništa drugo, prolongira rešavanje pitanja tablica.

Ukazao je da se sada prvi put pojavljuje veća formacija tzv. kosovskih bezbednosnih snaga na severu KiM i da KFOR to zna i dozvoljava suprotno dogovoru koji je postignut sa NATO-om.

Govoreći o planovima prištinskih vlasti koji se tiču naoružanja, on je istakao da ono čime Priština raspolaže nije opasnost po centralnu Srbiju jer ne mogu da se porede naši vojni kapaciteti i njihovi paravojni kapaciteti, ali jeste po srpski narod na KiM.

Drecun navodi da to znači da zemlje Kvinte koje presudno utiču na ponašanje KFOR-a stoje iza toga i pružaju punu podršku.

Foto: TV Pink Printscreen

- Zapadne sile znaju našu poziciju i dobro znaju da krše principe povelje UN, ali ovo jača našu poziciju jer jasno stavlja do znanja da se u predstojećem periodu kada se možda i bude odlučivala konačna sudbina Kosova i Metohije da će Srbija imati principijelu veoma snažnu poziciju i da neće odustati od njen, a to je da se poštuje naš teritorijalni integritet, kao i međunarodno pravo koje počiva na povelji UN, na rezolucijama Saveta bezbednosti i da Srbija ukazuje da su dvostuki kriterijumi u njohovoj primeni glavni uzork nestabilnosti u svetu - ocenio je Drecun.

Kako je dodao, ako tražite da se poštuje teritorijalni integritet jedne zemlje, morate poštovati i teritorijalni integrirtet drugih zemalja, a ne da ga tako brutalno rušite, ne samo 1999. nego i 2008. godine.

- Vučić je u UN branio UN od onih koji su mnogo pozvaniji to da čine, a to su stalne članice SB sa zapada, one zemlje koje i najviše krše te rezolucije. Istaknuta je osnovna pozicija Srbije u procesu rešavanja kosmetskog problema - rekao je Drecun. 

Prema njegovim rečima, integritet Ukrajine treba da se poštuje, ali onda ne može da se kaže dajte Kosovo da bi ušli Evropsku uniju.

- Gde su tu principi? Gde je međunarodno pravo? - dodao je Decun.