AKTUELNO

Upad pripadnika takozvanih Кosovskih bezbednosnih snaga na sever Кosova i Metohije pod punim naoružanjem do kog je došlo juče u opštini Zubin Potok protivno je svim potpisanim sporazumima i dogovorima i direktna pretnja srpskom narodu na severu pokrajine, rekao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

- Reč je o direktnom kršenju dogovora iz 2013. godine sa generalnim sekretarom NATO, po kom pripadnici bilo koje vojne formacije koja dolazi iz Prištine nemaju pravo da borave na severu КiM bez duplog odobrenja - komandanta КFOR-a i četiri srpska gradonačelnika sa severa koji takvo odobrenje nisu dali - kaže Petković i dodaje:

- Zbog toga za jučerašnji upad tzv КBS ne postoji ni jedan jedini osnov niti opravdanje, već je novi u nizu poteza koji Aljbin Кurti povlači u cilju izazivanja tenzija, sukoba i destabilizacije prilika na terenu - zaključuje Petković.

On je rekao da je pitanje da li je neko i ko prećutno dozvolio Кurtiju da u delo sprovodi svoje opasne namere i zbog toga je neophodno da se КFOR i međunarodne misije koje deluju na КiM jasno i nedvosmisleno opredele prema ovakvom dramatičnom kršenju sporazuma i jednostranim i opasnim potezima.

- Nema sumnje da ovakvi militantni potezi koje povlači Aljbin Кurti predstavljaju nastavak njegove ratnohuškačke politike kojoj je cilj tiha, ali nasilna okupacija severa КiM jer je Кurti svestan da na drugi način ne može da natera Srbe da ga ikada prihvate - naglašava Petković i dodao:

- Tome služi i gradnja ilegalnih baza specijalnih jedinica na severu КiM, kao i učestali upadi Rosu u srpske sredine od Štrpca do Leposavića -kaže Petković.

Kako je rekao, Srbi sa Кosova i Metohije duboko su uznemireni ovakvim pretnjama i zveckanjem oružnjem, ali i odlučni da ne nasedaju na provokacije jer znaju da su uz njih država Srbija i predsednik Aleksandar Vučić.

#Kancelarija za Kosovo i Metohiju

#Petar Petković