AKTUELNO

Ministar unutrašnjih poslova i predsednik Pokreta socijalista Aleksandar Vulin izjavio je danas da je predsednik Aleksandar Vučić govorom u Ujedinjenim nacijama pokazao da je državnik, a ne političar i da je sinoć bio uz svoj narod i govorio istinu.

Vulin je rekao da Vučić govori isto i na Istoku i na Zapadu i uvek iz pozicije srpskog interesa.

- To se kod njega ne menja. Srbija sinoć nije spavala, ali je bila ponosna da vidi kakvog državnika ima, čoveka koji se upisuje u istoriju. Vučić je sinoć bio uz svoj narod i govorio istinu. To su stvari koje ostaju zapisane zauvek - rekao je Vulin za Novo jutro TV Pink.

Nađite mi jednog Srbina koji će moći da ospori jednu reč iz Vučićevog govora ili Amerikanca ili Evropljanina sa argumentima da kaže zašto Vučić nije u pravu, dodao je Vulin i ocenio da će se iz centara moći videti samo upadljiva tišina.

- Ponosan sam na ono što je izgovorio Vučić - poručio je Vulin.

Odgovarajući na pitanje o Otvorenom Balkanu, Vulin je rekao da je Srbija tu pokazala koliko je velika i da ne zatvara granice nego ih otvara.

- Srbija poziva druge da radimo zajedno, da otvorimo tržište, Evropi to ne odgovara jer smatra da je to neka vrsta konkurencije, a nije - rekao je Vulin.

On je upitao zašto Evropa ne kaže "potrebni ste nam razvijeni, nego priznajte Kosovo pa ćemo za 10 godina razgovarati o rome".

Foto: Pink.rs

- Kao kad kažu uvedite sankcije Rusiji pa ćete moći da priznate Kosovo - prokomentarisao je Vulin.

Vulin je ocenio da je Otvoreni Balkan odlična ideja koja se, kako je rekao, pokazao kao izuzetno efikasna.

- U istoriji svako ko je rekao Balkan Balkancima bio je izložen stravičnim pritiscima i gubio glavu. To velike sile ne vole...Naravno da ne želimo da ulazimo u ratove i sukobe - rekao je Vulin.

Na pitanje o novoj "armaturi" dijaloga između Beograda i Prištine i modelu "dve Nemačke", Vulin je rekao da su u "dve Nemačke živeli Nemci, odnosno da na KiM imamo Srbe i većinu Šiptara", kao i da su dve Nemačke nastale nakon što je Nemačka, kako je naveo, počcinila genocid, a Srbija niti je nekog napala, niti je izvršila genocid.

- Ne treba nam nikakav ratni sukob. Vučić je dokazao da je posvećen miru, ali sumnjam da ima iskrene sagovornike sa druge strane... - rekao je Vulin.

Protiv pojedinih učesnika Evroprajda krivične prijave

Vulin je najavio da će danas, eventualno sutra, biti podnete krivične prijave protiv pojedinih učesnika Evroprajda, a nekima će, kaže, biti i zabranjen ulazak u zemlju.

Vulin je takođe rekao da će biti kažnjeni oni koji su proteklog vikenda, tokom održavanja Evroprajda, napali policiju.

Vulin je naveo da su policajci u subotu postupali vrlo profesionalno i da su dali sve od sebe da ničija bezbednost ne bude ugrožena.

- Da li ste videli ponašanje nekih od učesnika gej parade? Je l'' ste videli onaj ološ da skida gaće pred crkvom? Ja se nadam da ćemo danas, eventualno sutra, podneti krivične prijave protiv nekih od njih kao što ćemo izdati i zabranu ulaska određenom broju lica - rekao je Vulin.

Na pitanje da li se zna ko su te osobe, Vulin je odgovorio da se zna i ko su i odakle su.

Foto: TV Pink Printscreen

On je rekao da je ponosan na svakog policajca kako se držao tokom održavanja tog skupa.

- Je l'' vi stvarno milslite da policija podržava gej paradu i da su pripadnici MUP-a oduševljeni gej pradom? Ali, da li ste vi videli po ponašanju policije kakav je njihov stav? Niste mogli da vidite. Policija je radila maksimalno profesionalno svoj posao jer joj je rečeno da ničija bezbednost ne sme biti ugrožena - istakao je Vulin.

On je naveo da će policija svaki put postupiti na isti način i da se više nikada neće videti da policija stoji satima ispred skupštine i da joj lome noge.

Reagovaćemo iz sve snage svim raspoloživim i zakonom dozvoljenim sredstvima, koja su joj na raspolaganju, rekao je Vulin i dodao da je, nažalost, imao priliku da dva puta izrazi saučešće porodicama poginulih policajaca, te da neće dozvoliti da se to desi i treći put.

Govoreći o onima koji su učestvovali u napadima na policiju na dan održavanja Evroprajda, Vulin je rekao da su ti huligani, "taj ološ napao policiju nekoliko kilometara od mesta gde se održavala gej parada". "Znači, niste vi došli čak ni da protestujete protiv gej parade, vi ste došli da tučete policiju, da ubijete nečijeg oca i nečijeg brata. Za to ćete biti kažnjeni i neće vam više pasti na pamet da tako nešto uradite", poručio je Vulin.

#Aleksandar Vulin

#Aleksandar Vučić

#Generalna skupština Ujedinjenih Nacija