AKTUELNO

Predsednik Aleksandar Vučić danas u zgradi Ujedinjenih nacija učestvuje na početku debate svetskih lidera na Generalnoj skupštini UN.

Vučić će se obratiti se na debati svetskih lidera u sredu oko 18 časova po lokalnom vremenu, što je po našem vremenu oko ponoći.

Predsednik je po dolasku razgovarao sa premijerom Španije Pedrom Sančezom, šefom diplomatije Grčke Nikosom Dendijasom, premijerom Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim, premijerom Albanije Edijem Ramom, norveškim premijerom Jonasom Gar Stjoreom, šefom diplomatije Maroka Naserom Buritom i šeficom diplomatije Esvatinija Tuli Dladla.

Predsednik je u razgovoru sa Kovačevskim istakao da je za Srbiju od izuzetnog značaja što je predstavljena u NJujorku, ne samo zbog toga što se svet nalazi u prelomnim trenucima moderne istorije, već i zbog toga što odavno na Skupštini UN nije bilo ovoliko šefova država i predstavnika zemalja članica.

Vučić je imao srdačan susret i sa Pedrom Sančezom, premijerom Španije. NJih dvojica su brzo razmenili mišljenja o najvažnijim pitanjima ovog zasedanja, a predsednik Srbije se posebno zahvalio španskom premijeru na poštovanju teritorijalnog integriteta Srbije.

Predsednik je nakratko razgovarao i sa premijeron Norveške Jonasom Gar Stjoreom o aktuelnim svetskim temama i tačkama zasedanja.

- Zahvalio sam na podršci definisanju buduće energetske strategije Srbije i očekujem skori bilateralni susret - piše na instagram profilu predsednika Vučića.

Vučić će govoriti kao 13. govornik popodnevne sesije, a pre njega govoriće predstavnik Konga i predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski, koji će se obratiti putem video-veze.

Podsetimo, u NJujorku danas počinje debata svetskih lidera na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, a otvaranju će prisustvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Generalna debata traje do 26. septembra.

Na Generalnoj debati će učestvovati čak 92 predsednika država i kraljeva i 58 predsednika vlada, dok će ostale državne delegacije predstavljati potpredsednici država i vlada i ministri spoljnih poslova.

Glavna tema ovogodišnjeg zasedanja Generalne skupštine UN, koja je počela 13. septembra, jeste "Prelomni trenutak: transformativna rešenja za međusobno povezane izazove".

Predsednik Srbije imao je razgovoe i sa predsednim Gvatemale. On je na svom instagram nalogu napisao:

Foto: Instagram.com/buducnostsrbijeav

-Izuzetno dobar, otvoren i srdačan sastanak sa predsednikom Gvatemale @dr.giammattei Razmenili smo mišljenja o gorućim globalnim i regionalnim temama, ali i o proširenju bilateralne saradnje u brojnim oblastima, poput nastavka učešća studenata iz Gvatemale u programu „Svet u Srbiji“, međusobne podrške u međunarodnim organizacijama, kao i sveobuhvatne ekonomske saradnje.

Zahvalio sam predsedniku Falji na doslednom stavu u pogledu jednostranog proglašenja nezavisnosti tzv. Kosova i izrazio nadu da ćemo zajedno nastaviti da radimo na jačanju ekonomske saradnje, ali i starog i tradicionalnog političkog prijateljstva naše dve zemlje.

U tom duhu, sa zadovoljstvom sam prihvatio poziv predsednika Falje da posetim Gvatemalu.

- Predsednik Aleksandar Vučić sastao se sa predsednikom Republike Gvatemale Alehandrom Eduardom Đamatei Faljom.

Autor: