AKTUELNO

U Njujorku danas počinje debata svetskih lidera na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, a otvaranju će prisustvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić će se, prema poslednjim izmenama liste govornika na Generalnoj debati, obratiti 21. septembra u popodnevnoj sesiji kao deveti govornik, oko 18 sati po američkom vremenu, a pre njega će se video porukom obratiti predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

Prema ranijoj agendi UN, Vučić je trebalo da bude 13. govornik, a pre njega je bio predvijen termin za predstavnika Konga, dok je Zelenski bio 11. govornik.

Foto: Instagram.com/buducnostsrbijeav

Takođe, ranije je bilo najavljeno da će američki predsednik Džozef Bajden govoriti na otvaranju Generalne debate, kao drugi govornik posle predsednika Brazila Žaira Boslonara.

Bajden će, ipak, govoriti u sredu, a posle Bolsonara je predviđen termin za presednika Senegala.

Pre prvog govornika i otvaranja debate, svetskim liderima će se od 15.00 po našem, odnosno 9.00 sati po američkom vremenu obratiti generalni sekretar UN Antonio Gutereš, koji će predstaviti svoj izveštaj.

Na Generalnoj debati će učestvovati čak 92 predsednika država i kraljeva i 58 predsednika vlada, dok će ostale državne delegacije predstavljati potpredsednici država i vlada i ministri spoljnih poslova.

Glavna tema ovogodišnjeg zasedanja Generalne skupštine UN, koja je počela 13. septembra, jeste "Prelomni trenutak: transformativna rešenja za međusobno povezane izazove".

Inače, debatu tradicionalno otvaraju svojim obraćanjem predsednici Brazila i SAD.

Za razliku od prethodne godine kada je bio ograničen broj članova delegacija zbog kovid mera, ove godine to nije slučaj, tako da se očekuje da će u kompleksu UN na Ist Riveru biti i između 2.000 i 3.000 ljudi.

Vučić će danas, posle otvaranja Generalne debate, imati sastanak sa predsednikom Gvatemale Aleksandrom Eduardom Ðamatei Faljom, zatim sastanak sa kancelarom Austrije Karlom Nehamerom, a onda će prisustvovati neformalnom ručku za lidere Zapadnog Balkana koju priređuje visoki zvaničnik EU Žozep Borelj.

Vučić će imati sastanak i sa predsednicom AIPAC (Američko-izraelskim komitetom za javne poslove) Betsi Kori, za posle i sastanak sa generalnim sekretarom UN Antonijom Guterešom.

Predsednik će se sutra sastati i sa kongresmenom Erikom Svolvelom i imati još neke sastanke.

Govori svetskih lidera po protokolu traju najviše 15 minuta.

Ipak, libijski lider Moamer Gadafi je 2009. godine govorio više od sat i po, a rekord u dužini govora je postavio bivši kubanski lider Fidel Kastro čije je govor 1969. trajao čak četiri sata i 29 minuta.

Kako su saopštile UN, ovogodišnja tema "Prelomni trenutak: transformativna rešenja za međusobno povezane izazove" proizilazi iz priznanja da se svet nalazi u kritičnom trenutku u istoriji UN zbog složenih i međusobno povezanih kriza, uključujući pandemiju kovida 19, rat u Ukrajini, humanitarne izazove bez presedana, prekretnicu u klimatskim promenama, kao i sve veću zabrinutost zbog pretnji globalnoj ekonomiji.

Stoga je neophodno pronaći i fokusirati se na zajednička rešenja za ove krize i izgraditi održiviji i otporniji svet za sve i za generacije koje dolaze, navele su UN.

Ujedinjene nacije (www.un.org) osnovane su nakon završetka Drugog svetskog rata, potpisivanjem Povelje Ujedinjenih nacija u San Francisku 1945. godine.