AKTUELNO

U Njujorku danas počinje debata svetskih lidera na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, a otvaranju će prisustvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Olivera Miletović, novinar, smatra da je ova sednica po mnogo čemu istorijska i da je ona poslednja šansa da svet koji je pred, kako kaže, jednom vrstom apokalipse razgovara.

- Kada je u pitanju sudbina Srbije, mi već imamo iskustva sa jednom vrstom terora zapadnih diplomata i briselskih birokrata i pre nekoliko dana smo bili svedoci tog terora koji traje bezmalo tri decenije - izjavila je Miletović.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako dodaje, činjenica je da se Srbija nalazi u teškom političkom trenutku.

- Svedoci smo da su pritisci ogromni da nam se oduzme naših 17 odsto teritorije - kaže Miletović i dodaje da smo jedini od kojih se traži da se dezintegrišu, da bi se integrisali.

Ona ističe da ta lažna država nikada ne može biti država bez našeg pristanka.

Zoran Milivojević, diplomata, kaže da papir o novim okvirima dijaloga nije ništa novo, kao i to da on pokazuje dve stvari.

- Jedna je da se bez Srbije ne može, a druga da je potpuno jasno da Srbija neće da prizna kosovsku nezavisnost.

Prema njegovim rečima, na ovom zasedanju će dominirati pitanje validnosti svetskog poretka.

Foto: TV Pink Printscreen

Dejan Vuk Stanković, politički analitičar, osvrnuo se na to što će predsednik Vučić govoriti na engleskom jeziku rekavši da je to izbor koji je u skladu sa preko potrebnom komunikološkom veštinom da nekog ubedite da vas sluša.

- Kada ste mala zemlja, onda je i to potrebno - ocenio je Stanković i dodao da će fokus biti na odnosu prema Međunarodnom pravu, a u tom kontekstu i na kosovskom pitanju.

Žarko Rakić, novinar, smatra da postoji utisak da je Generalna skupština UN jedno vreme bila potpuno skrenuta u stranu i da su sve odluke bile smeštene u Savet bezbenosti, te da je to telo koje kreira svetsku poitiku.

Foto: TV Pink Printscreen

- Onda smo bili svedoci da i Savet bezbednosti u trenucima kada zapadne sile nisu mogle da nametnu svoju volju, onda je ono napušteno, pa su počele da deluju mimo ne samo Saveta bezbednosti, već i međunarodnog prava - ocenio je Rakić.

#Aleksandar Vučić

#Njujork

#Olivera Miletović