AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nalazi se u Njujorku gde će 21. septembra na 77. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija sastati sa 30 stranih zvaničnika.

Dragana Mitrović, profesorka na Fakultetu politčkih nauka, za Pink je rekla da je Generalna skupština dobra prilika da se pred svetskim liderima iznese stav naše zemlje kao i osnovne probleme sa kojima se suočavamo.

- Svakako da će i naš predsdenik, pretpostavljam, u tom smislu, govoriti o položaju Srbije i predstaviti svima onima koji nisu dovoljno jasno razumeli situaciju vezanu za Kosovo i Metohiju. Takođe, verujem da će on govoriti i o dvostrukim standardima i velikim pritiscima kojima je izložena naša zemlja na čiji se suverenitet agresivno nasrće. U poslednje vreme se izuzetno mnogo pritiska tobože da bi se podigao suverenitet jedne druge evropske države, a to je Ukrajina - rekla je Dragana Mitrović.

Foto: TV Pink Printscreen

Urednik političke rubrike dnevnog lista "Politika", Bojan Bilbija istakao je da smatra da je ovog puta akcenat na tom govoru u Generalnoj skupštini UN.

- Suočeni smo sa tim da nam iznose razne planove i određene zahteve, sada imamo zahtev da ne moramo da priznamo Kosovo, ali moramo da prihvatimo nezavisnost. Dakle ne moramo da priznamo nezavisnost, ali moramo da je prihvatimo. Kako kažu, da budemo pasivni, dok oni ulaze u sve međunarodne organizacije, da se pravimo mrtvi, ili da budemo mrtvi, kako god bi njima odgovaralo da budu zadovoljni. Kada imate takve protivpravne, nelegitimne pritiske i zahteve od nas, onda je logičnije da se izađe za govornicu i da se ukaže na to licemerje. Nikome ne pada na pamet da traži od Ukrajine da prizna Krim, Donbas, dok od nas to direktno traže i pritiskaju nas da mi sami prekršimo svoj Ustav i Rezoluciju 12 44 i da priznamo na ono što nijedna normalna zemlja ne bi.

Foto: TV Pink Printscreen

Autor: J.Đ.