AKTUELNO

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta zahteva od srpskog Tužilaštva za ratne zločine da pokrene krivični postupak za svirepo ubistvo poslanika u Hrvatskom saboru Dušana Trivunčića koje se desilo pre 31 godine.

Dušan Trivunčić bio je ugledni Srbin iz Jasenovca koji je bio cenjen i poštovan u lokalnoj zajednici i šire.

Na višestranačkim izborima u proleće 1990. godine izabran je za poslanika ispred liste SKH-SDP koje je tada vodio Ivica Račan. Jedini razlog zbog čega je ubijen jeste što je bio Srbin.

Cilj likvidacije Dušana Trivunčića bio je da se dodatno zastraše preostali Srbi u Jasenovcu, Novskoj i šire i da im se pošalje zlokobna poruka da im nema života u Tuđmanovoj Hrvatskoj. Njegovo ubistvo je dodatno produbilo strah među preostalim Srbima i pokrenulo završni talas prisilnog iseljavanja srpskog naroda iz navedenih krajeva.

Prema ispovesti supruge i kćerke naoružana lica su odvela Dušana Trivunčića iz porodične kuće u Jasenovcu 17. septembra 1991. godine. Pretresli su kuću tražeći oružje, stavili mu lisice na ruke i odvezli ga u nepoznatom pravcu.

Sutradan 18. septembra njegovo beživotno telo pronađeno je u šumi Zelenika pored autoputa Zagreb-Beograd.

Prema saznanjima do kojih je došla porodica, Dušana Trivunčića su odveli i likvidirali pripadnici HOS-a.

Na osnovu nalaza o uzroku i načinu smrti jasno se može zaključiti da su ga ubice prvo brutalno mučile a zatim su ispalili u njega 7-8 hitaca. Mišljenje lekara-veštaka je da je Dušan Trivunčić umro nasilnom smrću, a da su uzrok smrti prostrelne rane na grudnom košu i glavi.

Linta ističe da pravosuđe Hrvatske nije učilo ništa u prethodnih više od tri decenije da se pronađu, uhapse i adekvatno kazne nalogodavci i počinioci ovog monstruoznog zločina, kao i mnogih drugih ratnih zločina nad Srbima.

Iako su poznate okolnosti, kao i imena ljudi koji su ga odveli u bijelom kombiju, Državno tužilaštvo i dalje nije otvorilo zvaničnu istragu a kamoli podiglo optužncu za ubistvo Dušana Trivunčića. Važno je naglasiti da je Državno tužilaštvo u Zagrebu, a ranije u Sisku, sistematski opstruisalo dugi niz godina inicijative i prijedloge članova porodice, kao i informacije o imenima ubica.

Mnoge činjenice jasno potvrđuju da hrvatsko pravosuđe nije nezavisno, nepristrasno i profesionalno već je u funkciji opravdanja Tuđmanove ratne politike čiji je cilj bio stvaranje etnički čiste hrvatske države bez ili sa što manje Srba.

U Hrvatskoj se ubice Dušana Trivunčića i mnogih drugih Srba slobodno šeću, odaju im se počasti na razne načine i dodjeljuju visoka odlikovanja, a stradali Srbi se prećutkuju i nipodaštavaju.