AKTUELNO

Premijerka Ana Brnabić danas se u Lankaster kući u Londonu upisala u knjigu žalosti povodom smrti kraljice Elizabete Druge.

- Svet je izgubio velikog lidera, ličnost koja je bila oličenje tradicije i patriotizma. Srbija i čitav svet pamtiće NJeno Visočanstvo kao jednu od najznačajnijih figura u modernoj istoriji - piše u opisu fotografije koja je objavljena na zvaničnom instagram profilu premijerke.

Sahrana britanske kraljice Elizabete biće održana sutra u prisustvu više od 500 zvaničnika.

Večeras u 20 časova minutom čutanja biće odata pošta širom Velike Britanije, a očekuje se da brojni svetski lideri stignu u London, kako bi prisustvovali kraljičinoj sahrani u ponedeljak, prenose britanski mediji.

Foto: Tanjug AP/Jonathan Hordle/Pool Photo via AP

Na državnoj sahrani se očekuje više od 500 šefova država ili vlada uključujući i kraljeve, kraljice, šeike, sultane i japanskog cara.

Predviđeno je da kovčeg sa telom kraljice bude u zgradi parlamenta u Vestminsterskoj dvorani do sutra u 10:45 po lokalnom vremenu,a da se zatim prenese na lafetu,u Vestminstersku opatiju,koja se nalazi u neposrednoj blizini, u pratnji kralja Čarlsa Trećeg i starijih članova kraljevske porodice.

Opelo počinje u 11 časova po lokalnom vremenu i traje jedan sat, a završava se sa dva minuta ćutanja.

Kovčeg sa telom kraljice će posle službe u opatiji biti prevezen lafetom Kraljevske mornarice, kroz London, u pratnji porodice do Velingtonovog luka, prolazeći usput pored Bakingemske palate.

Povorka će stići u 15 časova do zamka Vindzor, gde će se obaviti služba i sahrana, a opelo u Vindzoru počeće oko 16 časova.

Kraj opela je ujedno i kraj javnog dela sahrane Elizabete Druge, njen kovčeg će biti položen u Kapelu svetog Đorđa, grobnicu njenog oca kralja DŽordža Petog, pored muža princa Filipa, oko 19.30 po lokalnom vremenu bez prisustva javnosti.