AKTUELNO

Tokom boravka u Njujorku, povodom 77. zasedanja Generalne skupštine UN, predsednik Srbije Aleksandar Vučić imaće više od 30 sastanaka sa stranim zvaničnicima, a 21. septembra, u sredu, održaće i govor.

Generalna skupština UN bila je jedna od tema jučerašnjih razgovora sa američkim ambasadorom Kristoferom Hilom, kao i unapređenje bilateralnih odnosa i aktuelna geopolitička pitanja, pogotovo u svetlu situacije nakon poslednje runde dijaloga Beograda i Prištine. Predsednik Vučić je istakao da je Srbija posvećena jačanju ekonomskih i bilateralnih odnosa sa SAD, kao i otvaranju novih oblasti saradnje.

U tom smislu, predsednik je istakao da će i tokom predstojeće posete NJujorku razgovarati o unapređenju saradnje sa SAD i na brojnim sastancima koje će tom prilikom imati sa visokim zvaničnicima američke administracije. Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, predsednik je naglasio da očekuje podršku SAD u svim naporima Srbije usmerenim na nastavak dijaloga sa Prištinom, budući da je razgovor jedini pravi put za rešavanje svih otvorenih pitanja. Predsednik je ponovio poziciju Srbije usmerenu na očuvanje mira i stabilnosti u regionu, budući da se naša zemlja svojom doslednom i ozbiljnom politikom pozicionirala kao pouzdan i odgovoran partner.

Hil je istakao da će SAD sa partnerima iz EU nastaviti da se zalaže za dijalog koji će doneti konkretne rezultate i ponovio podršku integracijama Srbije i zemalja regiona.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa predsednikom Republike Bugarske Rumenom Radevom. On je prihvatio poziv predsednika Radeva da početkom oktobra učestvuje u ceremoniji otvaranja gasnog interkonektora između Bugarske i Grčke. Dvojica predsednika su konstatovala da će ovaj interkonektor doprineti gasnoj diversifikaciji u regionu, kao i jačanju regionalne saradnje u oblasti energetike.

I ambasador Srbije u SAD Marko Đurić potvrdio je juče da je spisak do sada potvrđenih sastanaka predsednika Vučića i ministra spoljnih poslova Nikole Selakovića tokom zasedanje GS UN "impresivan". Đurić je na svom tviter-nalogu naveo da uskoro kreće za NJujork gde su u toku poslednje pripreme za učešće Srbije i ocenio da će ovo biti "jedna od važnijih nedelja za našu zemlju":

- Iz pozicije nekoga ko punih 10 godina učestvuje u srpskim delegacijama na redovnim zasedanjima GS UN osećam potrebu da podelim i ovo: spisak do sada potvrđenih sastanaka impresivan je i po broju i po značaju sagovornika.

Đurić je naveo i da se prekjuče na marginama ceremonije obeležavanja Dana ratnih zarobljenika i nestalih u akciji u Pentagonu sastao sa američkim sekretarom za odbranu Lojdom Ostinom, kojem je zahvalio na podršci Programu državnog partnerstva Srbije i Ohaja. U okviru ovog programa protekle sedmice boravila je kod nas delegacija Nacionalne garde Ohaja, a generalu Herisu predsednik Vučić lično je uručio jedno od najviših srpskih državnih odlikovanja.

Autor: