AKTUELNO

Ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao je danas da je to ministarstvo u prvih 100 dana rada promenilo stvari na bolje i kao jedan od najvećih uspeha istakao to što će od 1. janura 2018. godine plate u sektoru odbrane i bezbednosti, kako je rekao, biti veće nego ikada.

Na konferenciji za novinare povodom sto dana rada Ministarstva odbrane Vulin je rekao da je Vojska Srbije sistem i jedna od najvažnijih institucija u kojoj se sve dešava planski, organizovano i naveo da je jedan od zadataka ministarstva poboljšanje standarda pripadnika vojske.

On se u ime svih pripadnika VS i Ministarstva odbrane zahvalio vrhovnom komandantu vojske Aleksandru Vučiću što će plate biti povećane za 10 odsto "uprkos brojnim otporima".

Pročitajte još: DAČIĆ ZA PINK: Dosta smo se ŽRTVOVALI za Evropu, neka oni vode svoje bitke (VIDEO)

Vulin je naveo primer da će profesionalni vojnik ; od 1. januara 2018. godine imati 39.216 dinara za razliku od 2014. godine kada je njegova plata bila 34.611 dinara.

- Nisu se u ova tri meseca pokrenule takve stvari koje nikada nisu bile urađene i ne bi bile moguće da nije bilo rada mojih prethodnika. Ja hoću da se zahvalim tadašnjem ministru odbrane Vučiću...Bratislavu Gašiću, Zoranu Djorđeviću da nije bilo njihovog rada ništa od toga ne bi bilo moguće, kazao je Vulin.

On je rekao da je Ministarstvo odbrane povećalo naknade za rad na terenu, započelo projekat dugoročnog stambenog zbrinjavanja, kao i da je, između ostalog, uvedena solidarna pomoć za rođenje deteta.

- Rešeno je stambeno pitanje za 173 pripadnika Ministarstva odbrane, VS i vojne penzionere", naveo je on.

Vulin je rekao da je u proteklih 100 dana realizovano 48 vežbi i dodao da su "vežbe vrhunac jednog procesa".

Prema njegovim rečima, sprovedena je osnovna obuka za 497 lica i vodi se računa da "naša rezerva ne prestane da bude rezerva".

- Vojska se menja, osavremenjava i postaje sve snažnija... naveo je on.

Vulin je kazao da je u 2017. godini primljeno više od 1.100 profesionalnih vojnika, dok je 860 njih u procesu prijema.

Vulin je rekao da su zadaci VS da obezbedi administrativnu liniju prema KIM i kontrolu kopnene zone bezbednosti.

On je naveo da je na kontroli granice prema Bugarskoj i Makedoniji angažovano 1.098 lica i da je po početka združene akcije MUP-a i VS sprečen ilegalan ulazak u Sbiju od 22.000 do 23.000 ljudi.

Vulin je kazao da je ukupna vrednost izvoza i izvoznih dozvola u 2017. godini oko 764 miliona dolara i dodao da je odbrambena industrija Srbij veoma poštovana u svetu.

Kada je reč o budžetu Ministarstva odbrane Vulin je rekao da je budžet realizovan 66,70 odsto.

- Trudimo se da budemo štedljivi i efikasni, kazao je on.

#Aleksandar Vulin

#Novac

'