AKTUELNO

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje svečanosti povodom promocije najmlađih oficira Vojske Srbije.

Svečanost je počela u 10 časova, ispred Doma Narodne skupštine Republike Srbije.

Foto: Pink.rs/S. Kuvekalović

– Srbija je danas mnogo bogatija za još jednu generacija potporučnika, genraciju koja ne pamti ratove, takođe je svesna svoje odgovornosti u miru i u ratu. Poštovani, čestitam vam završetak školovanja - rekao je Vučić.

Gledajući kroz istorijsku prizmu stvaranje moderne Srbije nezamislivo je bez stvaranje velikih domena naše vojske. Birajući profesiju oficira oni iskazuju svoje rodoljublje. Ko bolje od vojske zna šta je rat, baš zato naša vojska želi mir. Želimo srećan i bezbedan život svih građana. Srbija je opredeljena da sledi put vojne neutralnosti, nikome ne pretimo, nije nam namera da izazivamo zebnju i strah.

- Samo Vojska iz naroda mogla je onako da se brani i odbrani u Prvom svetskom ratu, na Košarama, Kačaniku.  Birajući profesiju oficira oni na nedvosmislen način pokazuju svoje rodoljublje. Ko bolje od vojske zna šta je rat, zato mi želimo mir. Mi želimo da mladi poput vas ovde grade svoje porodice - rekao je Vučić. 

- Učinićemo sve da vaš životni standard bude na najvišem nivou, a rast plata najviši u modernoj istoriji - istakao je predsednik Srbije.

Najavio je da će se u budućnosti raditi na snaženju domaće namenske industrije. 

U našoj tradiciji oficiri su ljudi koji sa svojom državom stupaju u zavetni odnos. Srbija svoju vojsku ceni, voli, Srbija o svojoj vojsci peva. Svi znamo šta znači prisustvo naše vojske u Kopnenoj zoni bezbednposti. Ko zna, taj i može, ko nema straha, taj ide napred. Vojvoda Mišić umeo je ličnim znanjem i hrabrošću da pokrene duh svoje vojske. Ovim ćete se rukovoditi i vi. Smatram i nadam se da vi nikada nećete imati potrebe da ponovite veličanstvene poduhvate vaših predaka. Srpski vojnički moral je vertikala kojoj teži celo naše društvo.

- Oni koji danas prete našem narodu i Srbiji nikada nisu razumeli kolika je naša čvrstina da čuvamo ono što je naše. Nikome nećemo dati ni Kosovo, ni Metohiju, ni pedalj naše otadžbine - istakao je Vučić

Foto: Pink.rs

Najboljima dodeljeni pištolji sa posvetama

Najupešnijim potporučnicima pištolje sa posvetom uručio je predsednik Aleksandar Vučić. Prvi u rangu vida Kopnena vojska je potporučnik Aleksandar Nikolić. Prvi u rangu vida Ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovna odbrana je Miloš Kostić. Prva u rangu Službi vojske Srbije je Kristina Živanović. Prvi u rangu Medicinski fakultet Vojnomedicinske akdemije Mladen Hadžimankučević.

Foto: Pink.rs

Na početku svečanosti dočekana je zastava Republike Srbije i intonirana himna "Bože pravde".

U prve oficirske činove biće promovisano ukupno 135 kadeta Vojne akademije i Medicinskog fakulteta VMA, među kojima je osam kadeta iz Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i jedan iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Foto: Pink.rs/S. Kuvekalović