AKTUELNO

Grad Beograd je nakon 2014. godine uradio veliki posao kad je reč o zaštiti od elementarnih nepogoda, rekao je danas zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović.

On je, gostujući na TV Pinku, podsetio da je nedavno uručena nagrada glavnom gradu, u okviru projekta "See Urban" koji sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj, potvrda koliko je Beograd angažovan na prevenciji posledica.

U proteklom periodu doneta je Studija akustičnosti, zatim Procena rizika i Plan zaštite i spasavanja, a u toku su i projekti u vezi sa sistemom uzbunjivanja i obaveštavanja", rekao je Mladenović i dodao da se radi na idejnom projektu za situacioni centar.

Prema njegovim rečima, mnogo toga se promenilo nabolje u baznom i institucionalnom smislu, te da je Beograd lider na koji se ugledaju drugi gradovi i opštine i da je zbog toga važno doneti najvažnija dokumenta za zaštitu ljudi od elementarnih nepogoda. Lokalnim samoupravama predstoji veliki posao, dodao je Mladenović, kako bismo svi bili spremni u slučaju elementarnih nepogoda i vanrednih situacija.

- To praktično znači da poznajemo procedure i da ih se pridržavamo, kao i da imamo osposobljeno ljudstvo za spasavanje - istakao je zamenik gradonačelnika i naglasio da je ovo posao na kojem sve institucije rade zajedno, pod okriljem Vlade Srbije.

Mladenović je, osvrćući se na nedavnu posetu Čikagu, poručio da su iskustva iz sveta dragocena, te da je "Beogradski maraton" veliki potencijal za prestonicu, kako u turističkom tako i privrednom svetu.

- Maraton je u čitavom svetu postao takoreći pokret u koji se osim profesionalaca uključuju i mnogi koji žele da naprave lični podvig ili da se rekreiraju, u tom pogledu ima dosta prostora da razvijamo naš maraton -  ukazao je Mladenović.

Dodao je da je to samo jedan od načina za privlačenje turista i podsetio da se povećanje turista kreće u dvocifrenom procentu, čemu doprinose, tvrdi, velike investicije i bolja infrastruktura.

#Andreja Mladenović

#Beograd

'