AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predsednikom Vlade Mađarske Viktorom Orbanom. Na sastanku su još jednom potvrđeni prijateljski odnosi dveju zemalja.

Nakon sastanka Aleksandar Vučić je Viktoru Orbanu uručio Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici za izuzetne zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa dve zemlje.

Vučić se zatim obratio rekavši da mu je čast što je bio u prilici da dodeli orden velikom i iskrenom prijatelju Srbije Viktoru Orbanu.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Čast mi je i zadovoljstvo što sam imao priliku da odlikujem premijera Mađarske Viktora Orbana. Sa velikim ponosom konstatujem da ovo odlikovanje dodeljujem velikom i iskrenom prijatelju Srbije. Hvala predsedniku Vlade Mađarske na doprinosu i unapređenju odnosa. Zahvalni smo mađarskim prijateljima na podršci, a posebno i Vama lično, koju pružate Srbiji po svim važnim pitanjima. Budite uvereni da građani Srbije cene takve prijatelje i komšije. Odlika prijatelja je da podržavaju jedni druge, budite sigurni da će Mađarska uvek moći da računa na iskreno prijateljstvo i podršku Srbije - rekao je Vučić.

Orban je rekao da mu je čast što je imao priliku da preuzme ovaj orden i dodao da se retko daje odlikovanje ljudima koji su još u službi.

- Mađari vole da daju titule svojim vodećim rukovodiocima - naveo je Orban i rekao da u njegovoj zemlji postoji titula "Najveći Mađar".

Orban se zahvalio Vučiću i na odlikovanju i na tome što je prijatelj njegovoj zemlji.

- Prijateljstvo je okrnjeno samo kada je reč o vaterpolu, tu moramo da se borimo jedni protiv drugih. Istorija nas i te kako podseća na zajedničku misiju, a to je da zajednički treba da odbranimo južna vrata Evrope. To je sa jedne strane i misija i odgovornost i Srbije i Mađarske. Istorija, geografija, viševekovno prijateljstvo nas vezuju, zahvalan sam i Vama i srpskom narodu što smatrate da sam ja dostojan da dobijem odlikovanje Republike Srbije - izjavio je Orban.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

O SANKCIJAMA

Odgovarajući na pitanja novinara o politici sankcija EU Orban je rekao da kada je reč o sankcijama niko nije u lakoj situaciji.

- O njima se uglavnom odlučuje na mestima koja su daleko od mesta na koje se sankcije odnose. Mi smo bliži Rusiji, a ko je bliži sankcijama, taj više i trpi - naveo je Orban i rekao da zbog toga mađarski stqav odstupa od briselskog i dodao:

Foto: AP Photo/Darko Vojinović

- Sankcije uvodi jači slabijem, a EU je energetski patuljak u odnosu na Rusiju... Nama te sankcije čine štete, bolne su, koštaju mnogo novaca i prete da će progutati uspeh koji smo postigli u poslednjih 10 godina.

Orban je istakao da bi Mađarska volela da se ta politika promeni.

Vučić je rekao da je Srbija u malo težoj poziciji od Mađarske, jer se Orban izborio da njegova zemlja može da prima rusku naftu.

- To je Viktor Orban svojom snagom uspeo da obezbedi... Nas naravno niko ništa nije pitao, mi kao treća zemlja nećemo moći od novembra meseca da uvozimo rusku naftu - rekao je Vučić.

Kako kaže, danas su imali najotvorenije razgovore i obojica znaju da je narednih šest i po meseci od ključnog značaja za opstanak naroda dveju zemalja.

Predsednik Vučić je rekao da su se dogovorili da sarađuju da bi svojim građanima obezbedili što sigurniju zimu.

- Dogovorili smo se da zajednički radimo na svemu i da akcije i saradnju ubrzamo po 100 puta, da ne gubimo vreme na procedure, čekanja, već da sve što možemo pomognemo jedni drugima tokom zime. Radićemo po tom pitanju. Hvala na skladištima gasa, dužan sam da se zahvalim. Što se sankcija tiče, mi se nismo pridružili nijednoj deklaraciji o uvođenju sankcija, naša situacija je komplikovanija i teža. Rekao sam Orbanu danas, ukazao sam na činjenicu sa čime se suočavamo, u pogledu teritorijalnog integriteta. Ukinuta je državna pomoć iz EU, ti troškovi su nenormalni. Mađarska koja je jača od nas to neće moći da izdrži. Niko ne može da dobije pare, sve košta. Pitanje je ko će kako da preživi narednih šest i po meseci. Dogovorili smo se danas kako da pomognemo jedni drugima - kazao je Vučić.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Vučić je naglasio da je naša trgovinska razmena viša nego ikada i da je Mađarska sada nama 4. po redu trgovinski partner. 

O osudi od strane parlamenta Evropske Unije

- Što se tiče odluke Evropskog parlamenta, ja mislim da je to vic. Ne smejemo se jer je to dosadan vic. Levica je opsela Evropski parlament, a naš nekadašnji saveznih sve više klizi ka levici. Desnica je uspela da zadrži malu poziciju, i to se vidi u rezultatima. To je partijski napad. I nije prvi put. Vi Srbi znate šta znači kada kažu negativno nešto o zemlji. Izmišljaju nove reči, još malo pa će negativni atributi kopji se koriste za Mađare nestati, pa će osmisliti nove - naveo je Orban. 

- Kod nas javni servis koji je makar formalno u državnoj svojini i pripada tom liberalnom bloku, ili kvazi liberalnom bloku, gde morate da se pravdate za odluke. Opet bi da nam drže neka predavanja iz EU i pridike, pretpostavljam da će i dalje to da rade. Srbija ima svoje interese od kojih neće da odstupi - nadovezao se Vučić.

Odgovarajući na pitanja novinara Vučić je rekao da je on ukazao Orbanu na probleme sa kojima se Srbija suočava, a u vezi sa teritorijalnim integritetom Srbije.

- Ja sam ukazao na licemerje i narativ oko teritorijalnog integriteta. Kako je lako štititi integritet Ukrajine, što je u redu u skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija, a kako je lako zaboraviti da postoji važeća Rezolucija 1244 koja govori o teritorijalnom integritetu. Ja sam se zahvalio Orbanu na podršci za naš evropski put. Srbija jeste i želi da bude na evropskom putu, ali Srbija ima i svoje nacionalne i državne interese od koji neće da odstupi bez obzira na to kako neko sa 0.5 ili 0.6 glasova u svojoj zemlji ili makar takvi mislili drugačije o poziciji Srbije. 

- Pred nama je još mnogo posla, pridružiće nam se na ručku, Ana Brnabić, Milorad Dodik, Siniša Mali, Peter Sijarto - dodao je Vučić. 

Mađarska uvek može da računa na Srbiju, a mi znamo da uvek možemo da računamo na svoje mađarske prijatelje. Ovo je vaša druga kuća i uvek ste ovde dobrodošli - zaključio je Vučić.

#Aleksandar Vučić

#Mađarska

#Orden

#Srbija

#Viktor Orban