AKTUELNO

Srbija i Republika Srpska danas obeležavaju zajednički praznik - Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Svečanu manifestaciju u Bijeljini, kojoj je prisustvovao i predsednik Aleksandar Vučić.

Veliki broj građana okupio se da pozdravi predsednika i prisustvuje svečanosti. 

Na samom početku programa izvedena je himna Bože pravde, kao i himna Republike Srpske - Moja republika. 

Predsednik Srbije rekao je da je jedinstvo oduvek bilo jedini put do slobode.

- Morali smo da se ujedinimo da bi tek onda naše različitosto mogli da predstavimo kao slobodne. Izazovi sa kojima smo suočeni nisu mnogo manji nego što su bili nekada. AKo ne budemo složni, možemo samo da izgubimo ono što su i oni, živote i slobodu - rekao je Vučić.

Kako kaže, možemo samo da se ujedinjimo pod zastavom života i da zajedno pobedimo ludilo koje ponov želi da pobedi.

Foto: Pink.rs

- Suština svake slobode jeste pravo na različitost, da mislio drugačije da verujemo i ne mislimo isto, ali da ostanemo ujedinjeni i da ostanemo zajedno. Tako što ćemo sve svoje različitosti udružiti u cilju da sačuvamo slobodu - rekao je Vučić.

Kako kaže, za spas je neophodno jedinstvo svih Srba.

- Ni pedalj naše zemlje vam nećemo dati - dodaje Vučić.

Foto: Pink.rs

Foto: Pink.rs

Predsednik je rekao da ovo nije dan kada obeležavamo samo ova tri simbola, već samu suštinu našeg postojanja.

- Prvi je naša zastava, najlepša na svetu, drugi je sloboda, koja ujedinjuje i sve naše razlike i jedini je garant prava na drugačije mišljenje, veru i uverenje i treće, sloboda. Oni koji hoće da budu drugačiji moraju da budu slobodni - rekao je Vučić.

Foto: Pink.rs

Foto: Pink.rs

Kako kaže, frontove samo ujedinjeni možemo da probijemo. Mir, kao i sloboda, dodaje, čuvaju se samo pod jednom zastavom.

- Pozivam nas da se udružimo, kako bi zajedno mogli da čuvamo budućnost za našu decu. Pozivam sve da uzmu svoje zastave i da ih donesu pod ovu jednu - rekao je Vučić.

Dodaje da, kada je o slobodi reč, Srbiju i Srpsku niko ne može da podeli. Kako kaže, želim da pokažemo da svi možemo pod tu jednu.

Foto: Pink.rs

Foto: Pink.rs

Cvijanović: Živimo u vremenima kada nam je potrebno jedinstvo, ali i krajnja racionalnost!

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, rekla je da se danas treći put obeležava ovaj praznik, dan kada slavimo naš identitet u svim njegovim vrednostima.

- Jedinstvo, sloboda i zastava imaju posebno značenje i težinu i suštinski se odnose na našu sposobnost da opstajemo i da trajemo - rekla je Cvijanović.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, danas živimo u vremenima kada nam je potrebno jedinstvo, ali i krajnja racionalnost kako bi se kretali napred.

- Važno je očuvati volju naroda, ali i snagu institucija, i današnje naše okupljanje pokazuje da idemo krupnim koracima u budućnost - rekla je Cvijanović.

Ona je rekla da institucije Srbije i Srpske rade na kreiranju uslova kako bi naša saradnja došla do potpunog izražaja.

Patrijarh Porfirije: Zastava je simbol jedinstva i znak suštinskog, dubinskog identiteta jednog naroda, upućuje nas na to šta smo i ko smo, kojim putem smo se uputili i kuda idemo!

Okupljenima se obratio patrijarh srpski Porfirije, koji je pozdravio sve i čestitao praznik Dan narodnog jedinstva, slobode i zastave građana i naroda RS i Srbije.

Foto: TV Pink Printscreen

- Za nas sve zastave počinju onom zastavom koja se Konstantinu Caru prikazala na nebu, gde je bio znak najsvetijeg imeta Isusa Hrista, spasa našega. Taj znak je stavio na zastavu svoje vojske i izvojevao je pobedu, i doneo slobodu koja je postavila temelj evropske civilizacije. On je dao slobodu i mogućnost svakome narodu na evropskom kontinentu da u skladu sa svojim posebnostima gradi svoj sistem vrednosti - rekao je patrijarh.

Kako kaže, zastava je simbol jedinstva i znak suštinskog, dubinskog identiteta jednog naroda. Dodaje da ona upućuje šta smo i ko smo, kojim putem smo se uputili i kuda idemo.

- Značenje naše zastave i svih prethodnih, ima svoj koren u Konstantinovoj hristolikoj zastavi pobede i slobode - rekao je Porfirije.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, kroz vekove, do danas, od istoka do zapada, od severa pa do juga, gde god da živi naš narod, postoji zlatna nit koja ga povezuje i čini jednim i jedinstvenim i neponovljivim.

- To je braćo i sestre nit koja se zove pravoslavna vera i Srpska pravoslavna crkva. Svi dobro znamo da su se kroz istoriju granice država i mesta obitavanja našeg naroda menjale, međutim, konstanta i garant kako u prošlost, sadašnjosti, pa i u budućnosti našeg nepokolebljivog i trajnog jedinstva jeste živa pravoslavna vera, vera koju nismo menjali i koja nas je očuvala - rekao je patrijarh.

Centralna manifestacija povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, kojoj prisustvuju najviši zvaničnici Republike Srpske i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, održava se u Bijeljini.

Prethodno je u Velikoj Obarskoj ozvaničen početak izgradnje auto-puta Rača-Bijeljina.

Datum, 15. septembar, izabran je za obeležavanje Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, jer je tog dana 1918. godine probijen Solunski front.

Ovaj praznik prvi put je bio svečano proslavljen prošle godine, na Savskom trgu, kod spomenika Stefanu Nemanji u Beogradu.

Foto: TV Pink Printscreen

Ministar Selaković: Neka se danas svuda gde naš narod živi viore srpske trobojke!

- Ministar #Selaković i ambasador @SRBinAngola Perišić u #Luanda ispred naše zastave [🇷🇸] . Danas sa ponosom slavimo #Dansrpskogjedinstva, slobode i nacionalne zastave! Neka se danas svuda gde naš narod živi viore srpske trobojke! - napisao je Selaković na svom Tviter nalogu. 

Autor: