AKTUELNO

Pre nekoliko dana u rodnom gradu Vladimira Putina, Sankt Peterburgu, dogodila se do nedavno nezamisliva situacija: nekoliko odbornika optužilo je predsednika države za veleizdaju, zatražili su njegovu smenu i peticiju poslali ruskoj Dumi.

Na glasanju o peticiji nije bila prisutna polovina od 20 članova Optinskog veća Smolninskoje, uključujući predsednika Putinove vladajuće stranke Jedinstvena Rusija, ali su prisutni opozicionari imali kvorum i sve je urađeno legitimno uz poštovanje ruskih zakona.

Šefa države su prozvali za uništavanje borbeno sposobnih jedinica ruske vojske, smrt i ranjavanje mladih i radno sposobnih građana Rusije, nanošenje štete ruskoj privredi, pa čak i za širenje NATO zbog rata u Ukrajini. Putinu prebacuju i dobro naoružavanje susedne zemlje savremenim zapadnim naoružanjem, što je u suprotnosti sa njegovom obećanom "demilitarizacijom" Ukrajine. Peticiju koja je objavljena 12. septembra potpisalo je i 60 opštinskih zvaničnika iz različitih gradova Rusije.

Informaciju o zahtevu za smenu Putina preneli su svetski mediji uz komentare da je sama pojava takve inicijative dokaz pada Putinove moći i popularnosti

A onda je "imperija uzvratila udarac", takođe poštujući zakonsku proceduru i vadeći iz fioke stari slučaj.

Naime, Okružni sud u Sankt Peterburgu juče je dao guverneru Sankt Peterburga priliku da raspusti neposlušne opštinske političare.

Kako piše nezavisni ruski portal Meduza, tužilaštvo je podnelo tužbu tražeći raspuštanje odbornika još 2021. godine, pod izgovorom da se opštinsko veće nije sastalo više od tri meseca. Celu tu godinu postupak praktično nije ni bio pokrenut, ali čim su odbornici zatražili od Dume opoziv predsednika, slučaj je ponovo izronio na svetlost dana.

Sada, kada je sud zaključio da Opštinsko veće nije bilo aktivno tri meseca guverner će ih raspustiti.

Jedan od inicijatora Putinove smene, odbornik Nikita Juferev poručio je da će se boriti protiv ove odluke.

Sud je takođe kaznio sa 47.000 rubalja zbog "diskreditacije" vojske, odbornika Dmitrija Paljugu koji je bio inicijator peticije.

Autor: