AKTUELNO

Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) će detaljno analizirati sve odredbe radnih verzija seta pravosudnih zakona koji se donose u skladu sa ustavnim amandmanima, ali napominjem da je prvi utisak da nacrti zakona imaju odrđene nedostatke, suštinske i nomotehničke.

- Dobro je što je javna rasprava o novim zakonima otvorena pre stavova Venecijanske komisije i očekujem da će biti konstruktivna i da će inicijalne verzije zakonskih tekstova pretrpeti adekvatne izmene, te biti u saglasnosti sa Ustavom Republike Srbije - kaže predsednik UST i Viši javni tužilac u Beogradu Nenad Stefanović.

Po mom mišljenju, sporne su odredbe radne verzije Zakona o javnom tuzilaštvu koje se tiču upućivanja javnih tužilaca jer su u direktnoj suprotnosti sa Zakonom o organizaciji i nadležnosti državnih organa za borbu protiv organizovanog kriminala, korupcije i terorizma.

- Ovaj zakon upravo predviđa upućivanje tužilaca iz nižeg u više tuzilaštvo, odnosno u posebna odeljenja za borbu protiv korupcije u cilju njegove efikasne primene - naveo je Stefanović.

Takođe, u prelaznim i završnim odredbama se pravi razlika, čak diskriminacija - izmedju mandata javnih tužilaca izabranih pre stupanja na snagu Ustavnog zakona (30.novembra 2021) i nakon tog datuma, umesto da se vezuje za stupanje na pravnu snagu Zakona o javnom tužilaštvu koji uredjuje trajanje mandata.

- Ostaje nejasno zasto se uopste ovo pitanje vezuje za Ustavni zakon koji uopšte ne reguliše trajanje mandata, kao ni usvojeni ustavni amandmani. Kao dobro rešenje vidim to što će se šefovi javnih tuzilaštava ubuduće birati u Visokom savetu tuzilaca, a ne vise u parlamentu - istakao je Stefanović.

Foto: Foto: VJT

On je napomenuo da će UST nakon detaljne analize, radnoj grupi Ministarstva pravde dostaviti svoje sugestije, primedbe i komentare na zakoski tekst, a posebno bih pozdravio napor Ministarstva pravde da se kroz predstojeću javnu raspravu čuju stavovi i drugih strukovnih udruženja, a ne samo onih u radnoj grupi, koja čine manjinu.

- Podsećam da je od ukupno pet pravosudnih strukovnih udruženja, učešće u radnoj grupi imalo Udruzenje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije i Društvo sudija Srbije, dok su izostali Udruženje sudija i tužilaca Srbije, Forum sudija i Udruženje sudija za prekršaje - rekao je Stefanović.