AKTUELNO

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je danas u parlamentu, da javne finansije nikad nisu bile bolje i stabilnije, odbacujući kritike na račun kredita koji je država uzela od Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Vučić je ukazao da tržište kapitala „de fakto“ ne funkcioniše, da je novac najskuplji u istoriji.

„Obezbedite milijardu po kamatnoj stopi od tri odsto... Nema zemlje koja nema deficit, u uslovima rata, korone i svega drugog. Mi da izlazimo na tržište, to bi bili krediti od sedam, osam odsto, jer nismo uveli sankcije, nismo ni EU ni NATO zemlja, a ne zbog stanja javnih finansija“, rekao je Vučić.

A, onda kažu, zadužili su nas ne znam koliko... konstatovao je on.

Predsednik je istakao da je Srbija dužna 30 milijardi, evra ili dolara je sada svejedno, što je, kaže, iskreno govoreći, ništa u odnosu na 99 odsto evropskih zemalja.

Taj dug je 54,7 odsto BDP-a, podvukao je Vučić.

„Jedna savršena Nemačka ima dug od 68,2 odsto BDP-a, Francuska 114,4 odsto, Velika Britanija 99,6 odsto... Dug Nemačke je 2.482 mlrd u apsolutnim brojkama, 83 puta više para duguju nego mi.. Šta je, Nemačka loša, neuspešna, jer ima veću stopu javnog duga nego Srbija“, rekao je Vučić.

To su neistine koje pojedinci izgovaraju, kaže Vučić.

„Pričaju o velikim zaduženjima, iako nikad bolje i stabilnije javne finansije nismo imali“, rekao je Vučić i dodao da je prošlo vreme gluposti, poput onog s početka 90-ih.

Dodao je i da je važno da počinjemo Albance koji ne žive samo u Srbiji, već i u Albaniji, i svuda, da tretiramo kao ravnopravne, što i jeste do sada bio jedan od problema, za koji smo, kaže, svi odgovorni.

„Po tom pitanju takve inicijative ću uvek da podržim, ali vas molim da vodite računa o državnim simbolima Srbije, i da simboli kvazidržavne tvorevine na teritorije Srbije, ne budu u vašoj blizini“, rekao je Vučić.