AKTUELNO

U Skupštini Srbije održava se posebna sednica na kojoj je predsednik Srbije Aleksandar Vučić podneo "Izveštaj o pregovaračkom procesu sa privremenim institucijama samouprave u Prištini", od 15. juna 2021. do 1. septembra 2022. godine, a potome je počela i rasprava koja će trajati 10 sati.

Vučić odgovorio Aleksiću

- Govorite meni da sam diktator, a vi ste svi tužioci. Po kom principu ste vi tužilac? Već ste presudu doneli. Kad ste to sudija postali? Kada ste to zakletvu za sudiju položili? - kazao je Vučić posle optužbi Miroslava Aleksića.

Predsednik je podsetio Aleksića i na katastrofalnu politiku koju je vodio Vuk Jeremić.

- Ne razumem albanski, ali ovo "Hvala Vuče" razumem. To se oni zahvaljuju lideru vaše stranke, za kog kažu da im je "doneo nezavisnost".

Predsednik ističe da će Srbe sa Kosova i Metohije braniti o onih koji ih napadaju više nego oni u Prištini.

Vučić istakao da Srbija nikada neće pristati na to da tzv. Kosovo bude članica UN.

Na pitanje poslanika Narodne stranke Vučiću da li je spreman da pošalje pismo Kini i Rusiji sa sadržajem da Srbija nikada neće pristati da tzv. Kosovo postane deo Ujedinjenih nacija, te da, ako to pitanje dođe na dnevni red ove dve države ulože veto u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, predsendik je rekao da će da uradi i to:

- Jasno je da mi nikada nećemo priznati (tzv.) Kosovo, a vi ste radili sve da ostanete na vlasti, a ne da se borite za KiM. Poslaću i ta pisma, pored bezbroj koje sam već poslao - naveo je Vučić.

Vučić: Opoziciju niko ne guši uspešno kao što ona guši sebe

- U svoj priči o standardima i vašoj borbi za standarde, došao je pogrom Srba 2004. godine. Za njih je status rešen, Zapad ne želi o tome da razgovara. Oni neće da pričaju ni o standardima - podsetio je Vučić Lutovca koji je govorio o "standardima pre statusa".

Predsednik kaže da se Lutovac kao ambasador u Crnoj Gori nikada nije borio za prava Srba u Crnoj Gori.

- Govorite o gušenju opozicije, ja sam star čovek u politici, niko vas ne guši uspešno kao što vi sebe ugušite svakom svojom izjavom i svakim svojim nastupom - kazao je Vučić.

Govoreći o konstatacijama Lutovca da su "Vučić i Kurti" isti, predsednik kaže da je to napredak, imajući u vidu da im je "Aljbin Kurti bio bolji od Vučića".

Vučić kaže i da mnogi u Srbiji primenjuju mantru sa zapada po kojoj su "Srbi na severu Kosova i Metohije kriminalci, a na ostatku Kosova nema kriminala".

- Postavili ste administrativne prelaze, a Srbe sa Kosvoa i Metohije koji to nisu hteli ste hapsili i proglašavali da su kriminalci. Podigli ste čak i optužnice protiv nekih od njih - podseća predsednik.

Predsednik kaže da na zapadu neće da razgovaraju o međunarodnom pravu i neće da poštuju teritorijalni integritet Srbije, a "puna su im usta teritorijalnog integriteta Ukrajine".

Na kritike Lutovca da je "autokrata", Vučić kaže da je interesantno kakav je "autokrata" kada mu je moguće sve to reći u lice, bez ikakvih posledica.

Vučić: Albanci najupornije odbaciju ideju o državnoj, društvenoj i privatnoj imovini

Predsednik Srbije objasnio je da Albanci najupornije odbaciju ideju o dijalogu o državnoj, društvenoj i privatnoj imovini.

Oni sve što je državna i društvena imovina žele da pripadne tzv. Kosovu, a Srbiji žele da naplate i "ratnu odštetu".

- Dokazivaće i "20.000 silovanja", a kada su tražili da se dodeli dodatak žrtvama silovanja javilo ih se 184. Tražiće da budemo osuđeni za "genocid", kao što je to tražila BiH - kazao je Vučić.

Vučić je Zelenoviću pokazao i fotografiju na kojoj sedi pored tzv. kosovske zastave, ali i zastava NATO i Albanije.

On je zamolio Zelenovića da vodi računa o državnim simbolima Republike Srbije i da simboli kvazidržavnih tvorevina koje su formriane na silu na teritoriji Srbije ne mogu da budu u njegovoj blizini.

- Mi moramo da vodimo računa o državi. Nemamo drugu državu, te vas molim da o tome u budućnosti povedete računa - kazao je Vučić.

Predsednik ga je podsetio i na reči Radomira Lazovića da je "vlast izdajnička", odgovarajući na tvrdnje o problematičnoj retorici.

- U odnosu na 99% evropskih zemalja, naš javni dug je ništa - tvrdi Vučić, naglašavajući da se mora gledati odnos javnog duga i BDP-a, a ne samo apsolutni dug.

Predsednik ističe da postoje dvostruki aršini, te da iz Zelenovićeve partije nisi reagovali kada je vođena kampanja protiv njegovog sina Danila.

Vučić: Kad meni dajete zadatke, da i vi učinite isto

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je poslaniku Šaipu Kamberiju da bi voleo da vidi da i on čini iste stvari na koje često njega poziva.

- Neretko govorite o Viliju Brantu, da treba da se izjasnimo o prošlosti, da bez toga nema budućnosti, da osudimo zločine nad Albancima... Nemam ništa protiv da osudim, gde god da ih je bilo. Mi sto to uradili u pravom smislu te reči - rekao je Vučić i nastavio:

- Vi koristite slučaj Sarande Bogujveci, samo nećete da kažete da su svi koji su učestvovali u napadu na porodicu Bogujevci pravosnažno osuđeni u Srbiji. Istovremeno, prećutkujete i nećete da odgovorite, neće niko iz tzv. kosovskog pravosudnog sistema, da odgovori ko je ubio porodicu Šutaković, u Đakovici.

O tome glasno ćutite i ne izjašnjavate se, naglasio je predsednik Srbije.

- Nemam problem da osudm zločine, ali vi imate, neretko, da osudite to što se dogodilo porodici Šutaković ili deci na Bistrici, gde je nekoliko njih ubijeno, a nekoliko ranjeno. Nikada počinioci nisu nađeni - istakao je Vučić.

Konstatovao je da je tačno da su nedovoljna ulaganja u dve opštine na jugu, u Preševu i Bujanovcu, te da će se raditi na uvećanju investicija u taj kraj.

Dodao je da je u Medveđi sprsko stanovništvo većinsko, što nije od značaja, ali govori o tome da on koristi "Kurtijevu mantru" o istovetnim pravima Srba na KiM i Albanaca na jugu Srbije.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

- Zašto to radite? Da biste rekli da iza toga proizilazi da je Kosovo nezavisna država - rekao je Vučić.

Dodao je da uvek spreman da sasluša problem Albanaca u Srbiji, ali da to nikakve veze nema sa pitanjima Srba na KiM, jer nema sličnosti, niti je Kosovo nezavisna država.

- Ali, o vašim pravima uvek smo spremni da razgovaramo. Vi ste građanin Srbije, moja obaveza je da učinim sve da pomognem napretku Albanaca u Srbiji. Ali, ako ste sebi nešto oprostili, onda oprostite nešto i nama. Ako ste meni dali neki zadatak, onda iz svog ugla radite onako kako ste meni predložili - rekao je Vučić.

13:10 - Predsednik Vučić: U bajke ne verujem

- Nijedan moj odlazak u Brisel nije skopčan ni sa čim lepim, rekao je predsednik Srbije i naglasio da sporazume koje je potisala vlada ove države, poput sporazuma iz 2013. godine, kao ozbiljna država moramo da priznajemo.

- U bajke ne verujem, ali verujem u ralan i racionalan pristup. Kako da kažemo da nećemo da idemo u EU, ko će da nas zaštiti, koliko ljudi zapošljavaju nemačka, francuske, češke, poljske firme u našoj zemlji. Zar vi mislite da već ne čujemo pretnje da će povući investicije, ako ne priznamo nezavisnost Kosova? Zar to sve treba da žrtvujemo, da bismo nekome rekli 'vi ste bajka', ne možemo da govoimo kroz emocije - istakao je Vučić.

12.14 Predsednik Vučić Obradoviću: Briselskim sporazumom nismo pogazili Rezoluciju

- Briselskim sporazumom nismo pogazili Rezoluciju, rekao je predsednik Aleksandar Vučić, nakon govora Boška Obradovića.

- Rekli ste da se Ustavni sud nikada nije izjasnio. Ustavni sud se oglasio, i nikada nije doneo odluku da je to protivno Ustavu Srbije. Smeta vam kada govorim o mitovima, a vi kažete - sveta zemlja, da li ste vi veći Srbin od mene. Znam i ja da kažem sveta zemlja, ali to nije suština. Naša sveta zemlja se brani zanjem, radom i Ustavom i uvek smo je branili i štitili - istakao je Vučić reagujući na izlaganje Boška Obradovića.

- Kažete da nikada nismo pokrenuli pitanje SPC, reč je o notornoj neistini. Na svakom susretu smo govorili o tome. O manastiru Dečani - ne postoji dan ni trenutak u pregovorima da nismo govorili o monasima i statusu manastira. Mi smo izgradili Hram Svetog Save, mi smo obnovili i manastir Banjsku, a da ne pričam o obnovi svih crkava koje su uništene u pogromima - rekao je predsednik.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

- Hiljadu godina pregovora je bolje nego jedan dan rata - istakao je Vučić.

Usledile su replike.

11:35 - Počela rasprava, predstavnici poslaničkih grupa imaju reč

Predsednici poslaničkih grupa pozvani su da uzmu reč u raspravi. Prvi za govornicom je bio Šaip Kamberi iz poslaničke grupe Evropski regioni - Vojvodina, Sandžak, Preševska dolina. Kamberi je rekao da treba da se "izjasnimo o našoj prošlosti i da osudimo zločine nad Albancima".

Potom je govorio Balint Pastor iz Saveza vojvođanskih Mađara navodeći da će glasati za prihvatanje Izveštaja.

Boško Obradović iz Srpskog pokreta Dveri - patriotski blok je rekao da pregovore treba vratiti u SB UN.

Lider "Dveri" Boško Obradović upitao je da li među poslanicima ima bilo ko ko se zalaže za nezavisnost Kosova i rekao da bi voleo da dobije odgovor ko nije spreman da učestvuje u nacionalnom jedinstvi i odbrani KiM.

"Poštovanje Ustava i rezolucija 1244 genralne skupštine UN treba da bude temelj za očuvanje KiM", istakao je Obradović.

Moramo da menjamo pregovaračku politiku, platformu jer gubimo 0:15, istakao je Obradović i upitao zašto nije formirana ZSO, što je jedino iz Briselskog sporazumu što je na korist našeg naroda a sve što je bilo na korist Albanaca je sprovedeno.

Na početku skupštinske rasprave opet je bilo sporenja oko sedenja. Došlo je do polemike između Aleksandra Jovanovića Ćute (Moramo-Zajedno), Vladimira Orlića i Đorđa Miketića (Moramo-Zajedno).

11.25 - Predsednik Vučić predstavio Izveštaj, rasprava će trajati 10 sati

- Srbija će čuvati sebe jedino tako što će da brani međunarodni pravni poredak i na tome moramo da budemo istrajni. Živela Srbija - rekao je Vučić na kraju predstavljanja Izveštaja o pregovaračkom procesu.

Predsednik Skupštine je otvorio raspravu, a poslanik Dveri Boško Obradović tražio je da se vreme za raspravu, koje je određeno da bude pet sati, produži.

Posle toga je izglasano da rasprava traje 10 sati.

Autor: