AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naglasio je danas da Srbija "nikada" neće priznati nezavisnost Kosova i Metohije.

"Zakleo sam se na Ustav Republike da Srbija nikada neće ni posredno ni neposredno priznati nezavisnost Kosova i Metohije, niti će odustati od svoje legitimne borbe za državne i nacionalne interese i poštovanja medjunarodnog prava", rekao je Vučić u Skupštini Srbije.

Obraćajući se poslanicima na posebnoj sednici skupštine o Kosovu i Metohiji, on je dodao da se "histerija" medjunarodne zajednice zbog rata u Ukrajini odražava i na borbu Srbije za najvažnije državne interese.

"Državna politika je u prethodnom periodu vodjena izmedju željenog i mogućeg. S tim što su želje gradjana nerealne i maksimalističke, dok su nam mogućnosti veoma oskudne", kazao je on.

Vučić je dodao da se o problemima koji su "bolni za naciju" mora pristupiti odgovorno - definisanjem zajedničkog cilja.

"Narodna skupština je jedino mesto gde se razgovor o ovakvom pitanju (Kosovu i Metohiji) može voditi dubinski", kazao je Vučić.

Predsednik Srbije istakao je da na Kosovu i Metohiji mora da se pronadje život i za Srbe i za Albance, kako je naglasio "to je zadatak koji mora da se završi da bi Srbi opstali kao narod".

"Srbija ni na koji način nije učestvovala u generisanju krize, mi smo dosledno opredeljeni za dijalog. Miran način je jedino rešenje problema, jer bi sukob bio katastrofalan za celu Srbiju", kazao je Vučić.

Autor: