AKTUELNO

Eparhija novogračaničko-srednjezapadnoamerička Srpske pravoslavne crkve dodelila je lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju orden Svetog vladike Mardarija, a orden mu je uručio vladika bački Irinej. Od trenutka uručenja ordena mnogi opozicioni mediji, ali i pojedini hrvatski uputili su negativne komentare.

Gostujući u Novom jutru TV Pink Šešelj se osvrnuo na pomenute napade rekavši da je neplanirajući uspeo da, kako kaže, potpali sve srpske izdajnike u Srbiji i celu Hrvatsku.

- Ovog puta, bez nekog mog plana i namere, opet se Hrvatska potpalila i vidite sva štampa koja nije prozapadna gledala je da prećuti to moje odlikovanje, ili su dali vrlo kratku informaciju, ali su se srpski neprijatelji potrudili da dobijem ogroman publicitet i zbog toga sam im zahvalan - rekao je Šešelj.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako dodaje, on je 1989. godine imao veliku turneju po Americi, Kanadi, Australiji, zapadnoj Evropi i tada je održao 97 veoma posećenih predavanja, dao je i mnoštvo intervjua.

- Šta je najvažnije od svega što sam tamo radio? Ja sam otišao kao istaknuti antikomunistički borac, prvi antikomunista u Jugoslaviji koji je za sebe javno i otvoreno rekao da je antikomunista, ali sam odmah shvatio da su Srbi duboko podeljeni. Bio je dubok raskol u crkvi, sa jedne strane su se podrugljivo nazivali federalcima oni koji su ostali odani srpskoj Patrijaršiji u Beogradu, a raskolnicima oni koji su otkazali poslušnost i formirali slobodnu SPC - kazao je Šešelj.

Foto: TV Pink Printscreen

Prema njegovim rečima, već je imao određenu popularnost zbog osude na osam godina zatvora u Sarajevu.

- Gde god sam se pojavio prvo mi je bilo da apelujem da se što pre izmire crkve i da se pomire Srbi - prisetio se Šešelj i dodao da su posebno u Americi bili zavađeni "na krv i nož".

Kod nas je crkva nezavisna

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče je na samitu Brdo-Brioni dobio pitanja na ovu temu, na šta je rekao da je to pitanje za nadležnu eparhiju. Vučić je takođe rekao da je kod nas crkva nezavisna i da se mi sekularnošću naše crkve ponosimo. Šešelj kaže da je to aluzija na hrvatsku rimokatoličku crkvu, koja je državna.

#Vojislav Šešelj

#napadi

#orden Svetog vladike Mardarija