AKTUELNO

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić i ambasador Republike Koreje u Beogradu Ðeung Li razgovarali su danas o nastavku sveukupne saradnje između dve zemlje.

Orlić je istakao da Srbija i Republika Koreja imaju razvijen politički dijalog i dodao da postoji prostor da se dodatno unaprede međuparlamentarni odnosi kroz aktivnosti poslaničkih grupa prijateljstva, saopšteno je iz parlamenta.

Dodao je da postoji potencijal i za razvoj ekonomske saradnje, kao i saradnje u oblasti nauke, energetike, obrazovanja i modernih informacionih tehnologija.

Ðeung se saglasio da su bilateralni odnosi između Srbije i Republike Koreje intenzivni i u stalnom usponu.

Naveo je da je u martu tekuće godine, prilikom predaje akreditivnog pisma predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću, poručio da će se zalagati da se trgovinska razmena između dve zemlje udvostruči. Ukazao je i da postoji interesovanje korejskih kompanija da posluju i investiraju u Srbiji.

Orlić je istakao da su sve investicije iz Republike Koreje dobrodošle, navodeći da su dalji ekonomski razvoj i izgradnja infrastrukture važni elementi državne politike Srbije koju predvodi predsednik Aleksandar Vučić.

„Ta politika ima i nedvosmislenu podršku građana, što su pokazali rezultati predsedničkih i parlamentarnih izbora“, ukazao je Orlić.

Predsednik Skupštine je podsetio da će se 13. septembra održati Prva posebna sednica Narodne skupštine, posvećena razmatranju Izveštaja o pregovaračkom procesu sa Privremenim institucijama samouprave u Prištini, na kojoj će se Skupštini obratiti predsednik Republike Srbije.

On je posebno naglasio da se srpski narod na Kosovu i Metohiji suočava sa svakodnevnim pritiscima.

„Priština ignoriše obaveze iz potpisanih sporazuma i flagrantno ugrožava elementarnu bezbednost srpskog naroda“, istakao je dr Orlić i dodao da je zvanični Beograd, koji u razgovorima predvodi predsednik Srbije, strana koja uvek insistira na dijalogu, mirnom rešenju i odgovornosti.

Ističe da „u nemogućim uslovima pokušavamo da dođemo do rešenja koje će sačuvati mir za sve, a svakako zaštititi srpski narod i njegove interese.“

Orlić je istakao da je za Srbiju važan uzdržani odnos Republike Koreje i razumevanje pozicije Beograda po pitanju Kosova i Metohije.

Ðeung je istakao da Republika Koreja ceni napore Srbije da probleme rešava kroz dijalog i da sačuva mir i stabilnost u čitavom regionu.

Sagovornici su se saglasili da je od posebnog značaja saradnja država Zapadnog Balkana, ističući inicijativu „Otvoreni Blakan“, koja je potekla upravo iz Srbije, kao dobar primer ekonomske regionalne saradnje, koja daje dobar signal i za strane investicije.

#Vladimir Orlić